Korona virüs salgının ülkemizde görülmesi sonrasında hızla alınan önlemler kapsamında birçok iş yeri faaliyetlerini durdurmuş, temel üretim sektörleri hariç diğer üretim alanları ise kepenk kapatmıştı. Fakat eken alınan bu önlemler sayesinde geçtiğimiz günlerden itibaren iyiye doğru giden virüs vaka sayısı ve ölüm oranı ise normale erken dönme sinyalleri verdi. Bu kapsamda ise kapanan sektörlere ilişkin yeniden mesaiye başlama tarihleri belirlenmeye, planlama yapılmaya başlandı. İşte yeniden normale dönme çabasında ilk planlamalar.

Berber ve Restoranlar

Virüs salgını dolayısı ile ilk kapanan sektörler arasında berberler ve restoranlar yer alıyordu. Bu noktada Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken tarafından yapılan açıklamada mayıs ayı içerisinde dükkanların yavaş yavaş açılmasının mümkün olacağıifade edilmiş olup “Saat başı iki müşteri alacak şekilde hijyen ve sosyal mesafe kurallarını bozmadan günde 12 müşteriye kadar hizmet verebilirler” ifadesinde bulunuldu.

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer"Restoranlar AVM'lerin açılışından 2-3 hafta sonra açılacak. Mayısın son haftası açmaya başlamış oluruz. Masaların arasına 2 metre mesafe kuralı uygulanacak. Yüzde 30 doluluk sınırı getirilecek” açıklamasında bulundu.

AVM’ler Ne Zaman Açılacak?

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş tarafından AVM’lerin ne zaman açılacağına ilişkin açıklama da ise "Bilim Kurulumuz onay verirse ve perakendeciler de talepte bulunursa 11 Mayıs'tan itibaren AVM'lerin kademeli olarak açılabileceğini söylüyoruz" ifadesine yer verilmişti.

Yapılan açıklamalara göre vaka ve ölüm sayısına ilişkin verilerin iyiye gitmesi durumunda sosyal ve ekonomik yaşamın mayıs ve haziran aylarında normale dönmesine muhtemel olarak bakılıyor. Bu noktada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rehavete kapılmamasını vurgularken önlemlere dikkat edilmesini, bu sayede daha erken bir süreçte normalleşmeye başlanılacağını ifade etmişti.

Editör: TE Bilisim