Bilindiği gibi ülkemizde işçiye, memura ve emekliye sürekli olarak zam gelmektedir. Ocak 2017'de zam oranları resmi olarak belirtilmişken en çok merak edilen konulardan bir tanesi şüphesiz ki işsizlik maaşının yükselip yükselmeyeceğiydi. Asgari ücretin bin 300 lira seviyesinde bin 404 lira seviyesine yükseltilmesi ile işsizlik maaşının da yükselmesi beklenmekteydi ve beklendiği gibi işsizlik maaşında da yükselmeler meydana geldi. Buna göre işsizlere bundan sonra 705 liradan az olmamak şartıyla maksimum bin 411 liraya kadar ödeme yapılabilecek. Peki işsizlik maaşı neye göre belirleniyor? İşsizler ortalama ne kadar işsizlik maaşı alıyor.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

Bilindiği gibi işsiz kişiler çalıştıkları son dört aylık dönemlerinin brüt kazancını kanıtlaması gerekmektedir. Brüt kazancını kanıtlayan işsizlere aylık maaş bağlanmaktadır. Peki bu maaş hesabı nasıl yapılmaktadır.

İşsizler tarafından kanıtlanmış olan son 4 aylık brüt maaşın yüzde 40'ı alınmakta ve çıkan sonuç her ay işsizlik maaşı alan kişiye aktarılmaktadır. Maaş brüt asgari ücret tutarının da yüzde 80'ini geçmiyor.

Sayısal veriler ile hesaplamak isteyen adaylar hesaplamaya göre ne kadarlık işsizlik maaşı alacaklarını tahmin edebilirler. Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sitesinde inceleme yapabilirsiniz. Ek olarak işsizlik maaş hesaplamalarında son üç yılın sigorta primleri de incelenmekte ve ona göre tutarda değişiklikler olabilmektedir.