İsrail devlet radyosunun duyurduğu haberde Fransa'nın Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara gözlemcilerin gönderilmesi isteğine İsrail'in verdiği tepkiyi açıkladı 

 

İsrail'den Fransa'ya büyük tepki. Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara gözlemcilerin gönderilmesi talabinde bulunan Fransa'ya, İsrail'den şok bir tepki geldi.

İsrail'in, Fransa'nın Filistinliler ile İsrailliler arasında yaşanan gerginlikler üzerine Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara uluslararası gözlemcilerin gönderilmesine yönelik önerisine tepki gösterdiği bildirildi.

İsrail devlet radyosunun siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail hükümeti ve muhalefet partilerinin, Fransa'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi François Delattre tarafından Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu öneriye şiddetle karşı çıktığı belirtildi.

Haberde, Fransanın söz konusu girişiminin "Filistin terörüne ödülden başka bir şey olmadığı ve boşa çıkarılması için İsrail'in ABD'yle çalışmalar yürüttüğü" ifade edildi.

Yediot Ahranot gazetesine göre, İsrail Evimiz Partisi Genel Başkanı Avigdor Liberman da Fransa'nın söz konusu önerisiyle ilgili "İsrail'in bunu kabul etmesi mümkün değil. Uluslararası arenadaki rolü gerileyen Fransa, bizim üzerimizden Arap ve Müslümanları razı etmeye çalışıyor" dedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, cuma günü New York'ta BM tarafından, Mescid-i Aksa'ya uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi için öneri sunmuştu.

Yahudi yerleşimciler, geçtiğimiz ağustos ayı içinde Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamış olay sebebiyle anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken olaydan yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulmuştu. Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla giderek tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle çatışmalar ciddi boyutlara ulaşmıştı.

İsrail'in bu ayın başından beri Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 43'e yükseldiği açıklanmıştı.

Editör: TE Bilisim