İŞKUR, “Geleceğin Meslekleri” olarak nitelendirilen alanlardan “işbaşı” programlar düzenliyor. Bu nitelikteki alanlarda çalışmak isteyen adaylar hem yeni meslek öğrenme imkanı buluyor hem de iş sahibi oluyor.

Aile ve Sosyal Polkalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 18-29 yaş aralığındaki gençlere geleceğin meslekleri olarak belirtilen alanlarda düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılacaklara günlük 75 TL cep harçlığı verileceğini söyledi. Bu sayede iş bulmakta sorun yaşayan veya meslek sahibi olmak isteyen gençler hem harçlıklarını kazanacak hem de istihdam olanaklarından yararlanacak.

GELECEĞİN MESLEKLERİ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINA NASIL BAŞVURULUR?

İŞKUR, geleceğin meslekleri olarak nitelendirilen siber güvenlik, kodlama ve bulut teknolojisi alanlarından programlara başvuru imkanı sunuyor. Bu alanda personel istihdam etmek isteyen kurumlar da İŞKUR aracılığıyla yayımladıkları ilanlarla personel temin ediyor. Bu kurumlarda işbaşı programlarına katılan 18-29 yaş aralığındaki gençler hem çalışıp mesleği öğreniyor hem de günlük 75 TL cep harçlığı kazanıyor. Eğitim programları da 9 aya kadar sürebiliyor. Bu da uzun vadeli maaş garantisiyle gençlerin ekonomik iyileştirmelerle mesleklerini öğrenme avantajı sağlıyor. Öte yandan kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili Genel Sağlık Sigortası primleri de devlet tarafından ödeniyor. Bu imkanlardan yararlanmak isteyen adaylar da en yakın Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerine giderek başvuruda bulunabiliyor.

İŞVERENLERE ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 50’Sİ TUTARINDA DESTEK

Bu teşvik programı sadece çalışan adayları ve gençler için avantaj sağlamıyor. Aynı zamanda işveren için de önemli bir yükü hafifletiyor. Genç işsizlikle mücadele kapsamında işbaşı eğitim imkanı sağlayan ve işbaşı eğitim programı sonrası istihdamları devam eden genç çalışanları için 6 aya kadar asgari ücretin yarısı tutarında destek sağlanıyor. Ayrıca istihdamın 6. aydan sonra da devam etmesini taahhüt eden işverenlere asgari ücretin dörtte biri tutarında destek veriliyor.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ NE KADAR?

İşbaşı Eğitim Programı, siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak değerlendirilen alanlarda en faz 9 aya kadar sürüyor.

Bilişim ve imalat sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde yapılan programlar 6 ay, diğer sektörlerdeki programlar da 3 ay sürüyor.

Programlar günde en az 5 saat en fazla 8 saat, haftada en fazla 6 gün şeklinde yapılıyor. Programlardan yararlanan çalışanlar en fazla 45 saat çalışabiliyor.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

İŞKUR tarafından belirtilen şartlara göre 15 yaşın üzerinde olan ve işsiz olanlar işbaşı eğitim programında yararlanabiliyor. İşbaşı eğitim programına başvuracak adayların emekli olmaması, işverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmaması gerekiyor. Ayrıca programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak kaydı ve program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma şartı bulunuyor. Tüm bu şartları sağlayan adaylar iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak işbaşı eğitim programlarından yararlanabiliyor.

GÜNLÜK NE KADAR CEP HARÇLIĞI VERİLİYOR?

İşbaşı eğitim programına katılan çalışanlara günlük 61,65 TL harçlık veriliyor. Öğrenciler günlük 46,23 TL cep harçlığı alırken işsizlik maaşı alanlar 30,82 TL harçlık alabiliyor.

Geleceğin meslekleri olarak nitelendirilen programlara katılan çalışanlar günlük 75 TL cep harçlığı kazanıyor.

Editör: TE Bilisim