Dünya çapında yaşanan korona virüsün Türkiye’yi de vurması ile vatandaşlar evlerinden çıkmamaya başladı. Korunmak ve hastalığın yayılmaması için en önemli yöntemin evden çıkmamak olduğu ilk günlerde duyuruldu. Evinden çıkamayan çalışanlar maaşlarını nasıl alacağını düşünürken işverenler nasıl ödeme yapacaklarını düşünmeye başladı.

Virüs nedeniyle yaşanan bu ekonomik kriz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yaptığı açıklamalarla çözülmüş oldu. Selçuk, hükümetin aldığı yeni karar ile işçiye ve işverene 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği verileceğini açıkladı.

Asgari Ücret Desteğinde Son Durum

Kafe, AVM gibi kalabalık mekanların kapatılmasıyla işçiler ve işverenler telaşa düşmüştü. Maaş ödemelerinin nasıl olacağını iki tarafta düşünmekteydi. Aile, Çalışma ve Hizmetler Bakanı Selçuk, Twitter’ dan yaptığı açıklama ile yüreklere su serpti. Attığı Twit’te 196 sıra sayılı kanunların bazılarında değişiklik yapıldığını ve 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği yapılacağını açıkladı. İşçilere, işverenlere ve ailelerine hayırlı olmasını diledi.

Kısa Çalışma Ödeneği’ nde Yapılan Değişiklikler

Selçuk asgari ücret ödeneği dışında Kısa Çalışma Ödeneği konusunda da Twitter’dan açıklama yaptı. Bu açıklama şartları kolaylaştırdıklarını ve mevcut istihdamı koruyacaklarını belirtti. Bu yeni düzen kapsamında 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne indirdiklerini açıkladı. Selçuk bu düzenlemeyi koronavirüsün ekonomi de etkilerini azaltmak ve çalışanların bu süreçteki belirsizlikten kurtulması amacıyla yaptıklarını söyledi. Aynı zamanda telafi çalışma süresi de 2 aydan 4 aya uzatıldı. Yani dış etkenler nedeniyle çalışamayan kişiler önümüzdeki 4 ay boyunca bu süreci telafi edebilecek hale geldi. Böylelikle iş gücü ve ücret kaybı yaşanması engellendi. Yeni yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na telafi çalışma süresini iki katına çıkarabileceği yetki de verildi.