Ülkemizde her geçen gün işsizlik alanında yeni gelişmeler olmaya devam ederken İŞKUR'un özel sektör firmaları ile yaptığı anlaşmalar doğrultusunda artık firmalar işbaşı eğitim programları başlamatmaktadır. Bu programlar kapsamında seçilen aday kursa alınmakta ve kursta diğer işçiler gibi tüm işleri öğrenerek yapmaktadır. Kursların süresi genel olarak 2,5 ay sürmekte olup bu süre zarfında kişinin günlük giderlerini İŞKUR karşılamaktadır. Yani kişinin günlük 90 TL'lik ödemesi İŞKUR tarafından ypaılmaktadır. İşbaşı eğitim programı sona erdikten sonra ise maaşı yerleştirildiği özel sektör firması tarafından ödenmektedir.

Kurslar Nasıl Takip Edilir?

Türkiye'nin dört bir yanı için işbaşı eğitim programları aralıklarla yayımlanmaktadır fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki bazı ilanlara adaylar başvuru yapamamaktadır. Şirket istediği kişilerin programa katılmasını talep ettiğinden dolayı adayların burada İŞKUR'da görevli iş ve meslek danışmanları ile görüşmesi gerekmektedir.

Herkesin katılımına açılan programlarda adayların müracaatlarını gerçekleştirmesi ve mülakatlara katılması gerekmektedir. Mülakatlarda başarılı olanların kayıtları İŞKUR iş ve meslek danışmanları personelleri tarafından yapılmakta olup adaya banka hesabı açılmaktadır. Açılan bu hesaba kursa katıldığı gün boyunca 90 TL'lik ödeme yapılmaktadır. Genel olarak kurslar 60 gün - 80 gün aralığında sürmekte olup bu süre zarfında her gidilen gün için 90 TL'lik ödeme yapılmaktadır. İŞKUR tarafından program bittikten sonra ise ilgili kişinin işe yerleştirilmesi yapılmakta olup maaşı özel sektör firması tarafından ödenmektedir.