Milyonlarca emeklinin merakla beklediği haberlerden biri de İntibak yasasının uygulamaya konulması. Bu noktada özellikle Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından yapılan çağrılar sık sık gündem geliyor. 2000 sonrasında emekli olanların maaşların düzeltme yapılmasına ilişkin olan kanun hakkında son gelişmeler neler, işte merak edilen konuya dair detaylar ve açıklamalar.

İntibak Yasası Nedir?

İntibak yasası 2000 yılı öncesinde emekli olanlar ile 2000 sonrasında emekli olan vatandaşların maaşlarına yansıyan farkın düzeltilmesi amacı ile 2000 sonrası emekli olanlara yapılacak olan zammı düzenleyen yasa olarak ifade edilebilir.

Bu yasa kapsamında prim gün sayısı ve kazancı aynı olan farklı emekli maaşı alanlar arasındaki eşitsiz durumu gidermek için sağlanan uygulanması talep edilmektedir. Emekli maaşını direkt etkileyen intibak zammı ile bu eşitsizliğin giderilmesi istenmektedir. İlgili yasanın kabul edilmesi durumunda BAĞ-KUR ve SSK emeklisi vatandaşların 2000 yılı sonrasında emekli olanlar için maaşlarda iyileştirme yapılacak.

Özellikle 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşların maaşlarında 55 TL ile 350 TL zam yapılmış olup bu zam 2000 sonrası emekli olanlara yapılmamıştı. İntibak yasası ile benzer bir uygulama yapılması talep edilerek 2000 sonrası emekli olanlara da aynı şekilde bir ödeme yapılması isteniyor.

İntibakta Sın Durum Ne?

Konu ile ilgili çalışmalarını ve duyurularını dürdüren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından 2000 yılı sonrası emekli olanlara da aynı ödemenin yapılması için taleplerini gündeme geliyor. Fakat bu noktada gündemde konuya ilişkin herhangi bir resmi açıklama yer almıyor.

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün ise yaptığı açıklamada "2000 yılı öncesi ile 2000 sonrası emeklilerin aylıkları arasında ortalama 300 lira fark söz konusu. 2000 öncesinde emekli olanlar için yapılan intibakın, yeni yılda 2000'den sonra emekli olanlara da uygulanmasını istiyoruz. Bu talebimizi içeren bir mektup yazıp, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdik” açıklamasında bulundu.

İntibak yasasına ilişkin raporun Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiği açıklanmış olup bu noktada meclisin de açılması ile birlikte konuya ilişkin bir açıklama yapılması ise muhtemel olmakla birlikte şu an bir açıklama bulunmuyor.