Birçok kişinin merak ettiği ve meclise gelmesini istediği intibak yasası esnaf vatandaşların da emekli olabilmesi için gerekli olan 9000 gün prim sayısını, 7200’e indirecek teklif, Meclis’e sunulması bekleniyor. Buna göre sağlanan faydalardan biri de karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselesi şeklimdedir.

Günlük Kazanç ve Bağlama Oranlarında Düzenleme

Güneş Gazetesi’nin haberine göre meclise getirilecek olan tasarıda ayrıca SSK ve BĞKUR kapsamındaki sigortalılarda emekli olabilmek için aranan prim gün sayısının eşitlenmesi olup buna göre prim ödeme gün sayısı işçi ve memurlarda emeklilik için 7 bin 200, BAĞ-KUR’da ise 9 bin gün olması bekleniyor.

Düzenlemenin yapılacağı bir başka unsur ise bağlama oranları olup bu noktada yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40’lık kaybın önüne geçilmesi bekleniyor.

Zam ve Asgari Ayar

Emekli maaşlarının da düzenleme ile birlikte yeniden taranması ve bu kapsamda eksik ödeme yapıldığı belirlenen BAĞ-KUR’lulara bu paralar iade edileceği ifade ediliyor. Ayrıca asgari ayar ile de tüm emekli maaşlarının asgari ücretten daha az olmayacağı kararlaştırılacak. Bu düzenlemenin sağlanması durumunda özellikle 2000’den sonra emekli olan SSK’lılarla Bağ- Kur tarım emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar yapılması gündeme gelebilir.

Editör: TE Bilisim