İkinci el araç almak isteyen çoğu kişinin ilk tercih ettiği seçenekler arasında online araç satın alma siteleri geliyor. Özellikle en bilindik ve en çok ziyaret edilen sitelerde ise son zamanlarda birçok kişinin “Serdar Bey'e opsiyonlu” ya da “Ahmet Bey’e opsiyonlu” şeklinde birçok ilan görülmeye başlandı. Bu ilanların özellikle art niyetli satıcılar ve galericiler tarafından araç fiyatlarını şişirmek amacı ile başlattıkları bir kampanyaya dönüşmesi ise araç almak isteyenleri bir hayli zor bir duruma sokuyor. Fiyatlar, bu ilanlar ile suni olarak şişiyor ve kaporası alınmış gibi yapılarak araç bir süre sonra opsiyondan çıkarılarak değerinin üzerinde satılıyor.

Fiyatlar Yapay Olarak Artıyor

Araç almak isteyenlerin ilgili araç alım sitelerine girdikten sonra karşılaştıkları ilanlarda “Ahmet Bey’e opsiyonlu”, “Serdar Bey’e opsiyonlu” gibi birçok ilana rastlanıyor. Bu ilanlarda araç satışı yapılmış işlemleri devam ediliyor gibi görünüyor. Fakat bu ilanların altında yata amaç ise aracın fiyatını piyasanın üzerinde suni olarak arttırmak. Özellikle tüm ilanlarda aynı kişilerin isimlerinin geçmesi ise bu art niyetli durumu oldukça güzel özetliyor.

Birçok Araç Serdar Bey’e Opsiyonlu!

İlgili sitede yer alan ilanlara bakıldığında birçok aracın Serdar, Ahmet gibi isimler için ayrıldığı belirtiliyor. Fakat bu durum art niyetli satıcı ve galericilerin fiyat şişirme oyunun başka bir şey değil. Aracın ortalama fiyatını arttırmak sureti ile aracın daha sonra daha yüksek fiyatlara satılması sağlanıyor.

Diğer Galericiler de Mağdur

Özellikle bu fiyat oyunu, oyuna katılmayan diğer galericilerin mağduriyeti başta olmak üzere ikinci el araç almak isteyen birçok vatandaşın da piyasa fiyatının üzerinde araç alması dolayısı ile zararına yol açıyor. Galeri sahibi Egemen Kurtçu tarafından yapılan açıklamada "Son dönemde bu olay çok arttı. Normalde 100 bin TL olan bir araç 120 TL'ye opsiyonlanmıştır gibi gösterilince bu sefer aynı araca sahip olanlar kişiler de ilanını bu şekilde artırıyor. Tabiri caizse piyasadaki artış bu şekilde oluşuyor. Bu suni opsiyon. Bu olaya derhal el atılması lazım.

Çünkü otomobilin rayiç değeri bu değil" dedi. Fiyat artışlarının vatandaşı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kurtçu, "Bu durum insanlarda travma yaratıyor. Sıfırdan daha pahalı ikinci el araçlar var. Bu iş korkunç durumlara geldi" ifadeleri ile durumun önemi çok iyi özetleniyor.