Yaklaşan Ramazan Bayramı sebebi ile özellikle bu salgın sürecince vatandaşlara verileceği açıklanan ve geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurduğu HES kodu için başvurular başladı. Özellikle milyonlarca vatandaşın en çok merak ettiği konular arasında yer alan HES konunun kimlere verileceği, kodu almak için nereye başvuru yapılması gerektiği gibi konulara ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

HES Kodu ile Seyahat

HES kodu, Hayat Eve Sığar uygulamasının kısaltılmış hali olmakla birlikte bu uygulama ile vatandaşlar şehirler arası seyahat başta olmak üzere kişisel iletişimin olduğu her alanda takip edilebilecek ve bu sayede virüs salgının kontrol altına alınması sağlanacak.

Bakan Koca, "Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek. Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. T.C. kimlik numarası gibi sabit olmayacak. Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygın uygulanması hayatımızı kolaylaştıracak" ifadeleri iler seyahatin detayları hakkında bir açıklama yapmıştı.

HES Kodu Nasıl Alınacak?

Vatandaşların ilk olarak bu kodu almak için Hayat Eve Sığar adlı mobil uygulamasını indirmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra uygulama dışında da “HES boşluk T.C. Kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini gün sayısı” şeklinde yazıp 2023’e göndererek de almak mümkün.

Örneğin; HES + Boşluk + T.C. (12345678910) 1234 12 şeklinde bir gönderim olacak.

Kimler Kodu Alabilecek?

İlgili kodu seyahat etmek isteyenler ve tüm vatandaşlar alabilecek olup HES Kodu ile seyahat firmaları yolculuk yapmak isteyen kişinin sağlık durumunu sorgulayacak. Kişide risk varsa seyahat isteği onaylanmayacak.

Editör: TE Bilisim