Bakan Albayrak  "Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” adı altında Vergi Denetim Kurulu önünde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İlk YEP 2018 yılında açıklanmıştı. O dönemlerde Türkiye'nin dışa dönük olmasından dolayı finansal olarak zorlandığını vurguladı. B u şekilde büyük mücadele vererek kısa sürede dışa dönük tüm borçlarımızı silerek güçlü bir Türkiye olarak sağlam adımlar ile ilerliyoruz. İlk yıl dengeleme yılı olduğunu vurgulayan bakan Albayrak 2018 de 7,20 olan dolar kurunu 2019 yılında 5,95'e indirdiklerini belirtti. Aynı zamanda TÜFE' yi %25' den %10-11 arasında düşürdüklerini de vurguladı.

Bakan Albayrak ihtiyaç sahibi 6.2 milyon aileye nakdi yardım yaptığını belirtti. Diğer bir taraftan kamu bankaları aracılığı ile 267,4 milyar TL kredi desteği verdik. Temmuz ayında ise ekonomik anlamda hızlı bir normalleşme sürecine girildiğini de basın toplantısında vurguladı. Aynı zamanda günümüzde yaşanan salgın hastalığa da değindi. Covid-19 salgın hatalıkta 3 temel hedef belirlediklerini söyledi. Birincisi iş gücünü ayakta tutmak, ikincisi salgından etkilenen işletmelere ve hane halkına gelir kaynağı sunmak, üçüncüsü ise temel sektörlerim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için tedarik zincirlerini ayakta tutmaları gerektiğini belirtti. Son olarak da önemli bir açıklamada bulundu. "Bu adımları Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde 18 Mart 2020'de açıkladık. Ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda dinamik olarak alınan yeni tedbirlerle paketi genişlettik. Kovid-19 salgını sürecinde açıkladığımız destek paketlerinin toplam büyüklüğü 494 milyar TL ile milli gelirimizin yüzde 10'una ulaştı. İhtiyaç sahibi 6,2 milyon ailemize 1.000'er TL’lik nakdi yardım yaptık.

EMEKLİ MAAŞI PERSONEL İSTİHDAMI AÇIKLAMALARI;

Bakan Albayrak açıklamalarında En düşük emekli aylığını 1.500 TL’ye yükseltildiğini vurguladı. Diğer yandan kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişlettik, süresini uzatıldığını aktardı. Kısa açlışma işsizlik ödeneği ile ücretsiz izin ödeneği açıklamalarında ise; 18,7 milyar TL tutarında kısa çalışma ödeneği, 4,4 milyar TL tutarında nakdi ücret desteği ve 3,6 milyar TL tutarında işsizlik ödeneği ile işçilerimize desteği ifade etti.. Böylece istihdamın sürekliliğini güçlü bir şekilde bu büyük krizden minimum etkilenmesi için bu adımlardan bahsetti.. 40 milyar TL tutarında SGK ve BAĞ-KUR primini ve 29,4 milyar TL vergi ödemesini erteledik. Sektör odaklı vergi indirimleri ile işletmelere destek olduk" şeklinde sözlerini sonlandırdı.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim