Ülkemizde yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız olmakla birlikte bu vatandaşlara evde bakarak, sağlıktan temizliğe, gıdadan yardıma kadar her türlü bakımlarını gerçekleştirmeleri doğrultusunda bakım aylığı ödenmekte olup eğer yaşlı ve hasta yakınınıza bakıyorsanız siz de bu ödemeden siz de yararlanabilirsiniz. İşte merak edilenlere ait tüm detaylar.

Kimlere Hasta Bakım Aylığı Ödeniyor?

Devlet tarafından hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç yakınına bakanlara belirli bir ödeme yapılıyor. Bu ödemeden 2019’da 517 bin 511 kişi yararlanmış olup bu kişilere 2019 yılı itibari ile toplam 7 milyar 988 milyon 803 TL ödenmiş bulunuyor.

İlgili bakım aylığından yararlanmak için hastanın bakıma muhtaç olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra Yapılan araştırmanın sonunda hastanın en az yüzde elli oranında engelli olduğunu belirten bir Sağlık Kurulu Raporu verilmelidir. Bunu dışında Sağlık Kurulu Raporunda ağır derecede engelli ibaresinin bulunması şartının sağlanması gereklidir.

Ne Kadar Ödeniyor?

İlgili bakım aylığında 2020 yılı için kişi başı 1.402 lira ve her yıl asgari ücrete göre belirleniyor ve 4 kişilik ailenin toplam geliri 5.608 liranın altındaysa bu maaşa başvurma hakkı bulunuyor. Başvuru sonrasında sonuçlar bir ay içerisinde açıklanıyor olup yardımı almaya hak kazananların ödemesi her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara yatırılıyor. Ayrıca ödeme için bireylerin en az 8 saat bakım hizmetinde bulunuyor olması gerekmektedir.