Ülkemiz bilindiği üzere deprem kuşağında bulunan ve en sık depremlerin meydana geldiği ülkeler arasında yer almaktadır ki 2020 yılında meydana gelen büyük depremler ilerleyen senelerdeki olası felaketlerin önüne geçilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini gösterdi. Maden Tetkit Arama Genel Müdürlüğü aracılığı ile haritalı fay hattı sorgulama sistemi yayımlandı. Harita üzerinden nerelerde fay var, fayın önemlilik derecesi nedir, mahallenizden fay geçiyor mu, evinizin altında fay var mı öğrenebilmektesiniz.

Haritadan Fay Sorgulama

Evinizin altında, sokağınızda, caddenizde, evinizin yakınında, mahallenizde fay hattı var mı sorgulamak için hemen http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx linkine giriş yapınız. Site harita üzerinden yayın yaptığı için biraz geç açılabilmektedir bu sebepten dolayı lütfen sabırlı olunuz. Site açıldıktan sonra fare ve göstergeler yardımı ile bulunduğunuz konuma geliniz.

Konumunuza harita üzerinden yaklaştığınız zaman nerede fay var, fayın önemlilik derecesi nedir çok rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz. Site direkt harita üzerinden yayın yaptığı ve oldukça rağbet gösterdiği için yavaş açılabilmekte ya da harita geç yüklenebilmektedir. Bu sebepten dolayı sabırlı olmanız, sistemin açılmasını, haritanın yüklenmesini beklemeniz gerekmektedir. Bu sayede mahallenizde ya da evinize yakın konumda fay var mı rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim