Çin Halk Cumhuriyetinden gelen son dakika bilgilerinde yolcu taşımacılığı yapan otobüste bir kişinin hayatını kaybettiği ve hayatını kaybetme nedeninin hanta virüsü olduğu öğrenildi. Şimdi vatandaşlar gözlerini hanta virüsüne çevirdi. Peki hanta virüsü nedir, hanta virüsü belirtileri nelerdir, hanta virüsü tedavisi var mıdır, hanta virüsü nasıl bulaşır? Sizler için hanta virüsünün detaylarını aktarıyoruz.

Hanta Virüsü Nedir?

“Hantaan yada hanta” virüs olarak adlandırılan etken Bunyaviridae grubunda yer alan tek sarmallı bir RNA virüsüdür. İlk olarak 1976 yılında Kore’de izole edilmiş ve Seul virüsü olarak adlandırılmıştır. Hanta virüs insanlarda böbrek tutulumu ile seyreden dolaşım ve solunum sistemini etkileyen farklı klinik tablolara neden olmaktadır. Hastalık değişik bölgelerde, farklı klinik formlar ve tablolarla seyreder. Hanta virüs’ün doğadaki başlıca kaynağı kemiricilerdir (özellikle fareler). Etken, hayvanların vücutlarında hastalığı neden olmadan uzun süre kalmaktadır. Virüsü taşıyan hayvanların idrarlarında virüs bir seneye kadar saptanabilmektedir. İnsanlara bulaş, virüsü taşıyan hayvanların ısırması (salya, tükürük) veya idrar (sulara bulaşması yoluyla) ve tükrük gibi çıkartıların deri ve mukozalardan girmesi (enfekte materyalin batması vb.) ile olabilir. Tükrük, idrar gibi maddelerle enfekte olmuş havadaki partiküllerin solunması ile de hastalık bulaşabilmektedir. Yapılan epidemiyolojik araştırmalar bulaşın daha çok solunum yolu ile olduğunu göstermektedir. Hastalık 20-50 yaş grubunda daha çok erkeklerde ve sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. 

Hanta Virüsü Belirtileri Nedir?

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kusma, bulantı gibi belirtiler görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir. Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür. Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişmişse, Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Nadiren kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler de görülebilir.

Hanta Virüsü Tedavisi Var Mıdır?

Hanta Virüsünün de maalesef corona virüsü gibi bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalar yoğun bakıma alınmakta ve burada tıpkı korona viriste yapıldığı gibi bağışıklık sistemi güçlendirilmekte hücrelerin informer salgısı artırılmaya çalışılmaktadır.

Hanta Virüsü ülkemizde de aralıklarla görülmüş fakat yılda 7 kişiden fazla kişide görülmemeiş ve önlemler alınarak bu virüsün yayılmasının önüne geçilmiştir. Ancak Çin'de görülen virüse karşı nasıl bir yol izlenileceğine yönelik bir bilgi bulunmamaktadır.