4/D statüsündeki kamu çalışanlarının en çok beklediği konulardan biri de ekim ayı sonu itibari ile sona erecek olan Toplu İş Sözleşmeleri sonrasında başlayacak görüşmeler ve bu görüşmelerin sonrasında belirlenecek olan maaş zammıdır. Fakat meraklı bekleyişte kamu işçilerini üzecek olan bir haber gündeme geldi. HAK-İŞ tarafından yapılan açıklamada özellikle bu sürecin biraz daha uzayabileceğinin altı çizildi. Toplu İş Görüşmeleri için toplantı tarihinin uzayabilecek olması ihtimali ise yeni zam oranını merak eden, çeşitli konularda çözüm bekleyen milyonlarca işçiyi üzdü. İşte detaylar.

Hak-İş’ten Gelen Açıklama

Toplu İş Sözleşmelerinin uzayabilecek olmasına dair açıklama Hak iş sendikası başkanı Mahmur Arslan tarafından yapılmış olup buna göre sözleşme bitiminden sonra taşeron işçilerin birkaç ay devam edeceği, daha sonrasında ise görüşmelerin yapılarak sözleşmenin imzalanacağını, bu sürenin ise beklenenden biraz daha uzun sürebileceğinin altı çizildi.

Gündemde yer alan söylentilere göre görüşmelerin sözleşmelerin bitiş tarihi olan 31 Ekim 2020 tarihinden sonra, kasım ayı başı ya da ortası gibi başlaması bekleniyordu. Gelen bu açıklama sonrasında ise görüşmelerin ne zaman yapılacağı, sözleşmenin ne zaman imzalanacağı ise merak konusu oldu.

2020 TİS Görüşmelerinde Neler Konuşulacak?

Milyonlarca taşeron, kamu işçisinin merakla beklediği toplu iş sözleşmelerine ilişkin görüşmelerin bu yıl bitmeden yapılması, işçilerin yeni maaş zammı ve düzeltilen sosyal ve mali haklar ile yeni yıla girmesi temenni ediliyor. Bu kapsamda toplantıda ele alınacak konulardan ilki işçilerin maaşlarına ne kadar zam yapılacağı, tayin hakkı, ikramiye ödemeleri ve yüzdelik dilim uygulaması gibi konuların ele alınması ve bu konularda iyileştirmeler yapılması bekleniyor.

Özellikle maaş zammı konusunda görüşmelerde enflasyon gibi diğer ekonomik göstergelerin dikkat edilerek bir zam oranı belirlenmesi talep ediliyor. Buna göre her altı ay için bir zam alacak olan taşeron işçilere yeni sözleşme ile en yüksek yüzde 15 asgari ücret düzeyinde bir zammın yanı sıra yüzde 17,5 oranında bir zam yapılması beklentisi bulunuyor. Gündemde yer alan diğer zam oranları ise yüzde 10 ve yüzde 12 şeklinde bulunuyor.

Editör: TE Bilisim