Gebze Teknik Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 12 TEMMUZ 2018 tarihinde ‘İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim işbirliği’ protokolü imzalandı.

Protokole göre GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ , işveren ve işveren vekilli için 16 Saatlik Uzaktan Eğitim ike   ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ eğitimleri verecek.  

Eğitimlerde başarılı olup belge alanlar Bakanlığın ‘İSG Vekili sınavına giriş hakkı kazanacak. Böylece elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş tanımında yer alan işyerleri kendi bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetini yürütebilecek.

Gebze Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Bünyemin Çoşut, sertifika programının 21.05.2018 tarih ve 230427 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik Değişiklik Yapılmasına dair” yönetmeliğine dayandığını söyledi.

 Gebze Teknik Üniversitesi’nin yürüteceği sertifika programıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekillerince yürütülmesinin amaçlandığını belirten Çoşut, Sertifika Programına başvurmak için ise 18 yaşından büyük dışında herhangi bir koşul aranmadığının altını çizdi.

Çoşut şu bilgileri verdi: “

“Az tehlikeli sınıfta yer alan iş kolları için iş sağlığı ve güvenliği yaptırımları ciddi maliyet olabiliyor. Kurum olarak bu işverenimizin bu maliyetlerini minimalize etmek istiyoruz. İşveren veya işveren vekillerine vereceğimiz eğitimler ve onların da sınavlarını geçmesi halinde bu maliyetlerini düşüreceğiz. Tüm Marmara Bölgesi’ni ilk aşamada hedefliyoruz. Ayrıca uzaktan eğitim sistemimiz olması nedeniyle tüm Türkiye’den kurumlar bu eğitimlerimizden faydalanabilir.”

Eğitimlerin Ağustos 2018’de başladı . Uzaktan Eğitim ile 4 haftalık 16 saatlik eğitimin maliyeti 150 lira.

Çoşut, az tehlikeli iş kollarının çok geniş bir alanı olduğunu belirterek, özellikle İSGB uzmanı problemi yaşayan veya maliyeti altından kalkamayan tüm küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerini bu eğitimler davet etti. Az tehlikeli iş kolunda; eczaneler, lokantalar, oteller, okullar, yurtlar, perakende mağazalar, marketler, apartmanlar, büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları…)  basit tarzda tekstil imalatı ve gıda imalat ve satış işleri, vb…yer alıyor.

Çoşut, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında az tehlikelisınıfta faaliyet gösteren 50 altı çalışanı olan işletmeler ile kamu kurumlarında, sürekli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden İSG hizmeti alınmasının, 2017’den 2020’ye 3 yıl ertelendiğini hatırlatarak, “Asıl zorluk 2020 yılında başlayacak. Çünkü zorunluluk olacak. Dolayısıyla 1 Temmuz 2019’a kadar eğitim verebileceğimiz kadar insana eğitim vermek istiyoruz” diyor. Sınavlar yılda 2 kez yapılacağı için en kısa sürede belge sahibi olmaları çok kıymetli bir getiri.

Gebze Teknik Üniversitesi online eğitimlerinden başarılı olanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sınavına katılma hakkı elde ediyor. Çoşut, Türkiye’de 170 bin kurumun İSG sertifikası alması gerektiğini belirterek, “Bizim tahminimiz 250 bin kişi bu belgeyi alacaktır. Çünkü aynı zamanda kişisel gelişim amaçlı kullanılacaktır” diye konuştu.

Eğitimin niteliğiyle farklılaşacaklarının altını çizen Çoşut, sahadan uygulamalar içeren videolarla konuları güçlendireceklerini belirtiyor. Çoşut, “İş Sağlığı ve Güvenliği önemli bir konudur. Gerekli özenin gösterilmesi ve insanların eğitimlerden yeteri oranda faydalanması için teorinin yanında pratik uygulamalar da ağırlık vereceğiz. 40 tane saha uygulamasını çekip eğitim almak isteyenlere izleteceğiz” bilgisini verdi. Eğitimlere başvurular;      isgvekil.gtu.edu.tr internet sayfasından yapılabilecek.  

Editör: TE Bilisim