Milyonlarca kişinin geçtiğimiz yıldan bu yana beklediği iki düzenleme arasında EYT ve ek gösterge yer alıyor. Vatandaşların bu iki yasaya ilişkin olarak meraklı bekleyişler devam ederken ek gösterge ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl başında AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş olup ilgili düzenlemeye olumlu baktıklarını ifade etmişti. Hem EYT hem de Ek Gösterge konularına ilişkin olarak ise İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Türkkan EYT ve 3600 EK gösterge hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte EYT ve Ek Gösterge konularına ilişkin detaylar.

EYT’de Son Durum

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son açıklamasında emekliliği hak etmenin üç yolundan bahsetmiş olup bu noktada yaş, prim ya da sigortalılık süresi olarak ifade edilmişti. Mecliste EYT açıklamasına ilişkin soru önergesine ise “5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları mülga 506 sayılı sosyal sigortalar kanunu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar sosyal sigortalar kurumu kanunu ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti emekli sandığı kanunundaki hükümlere göre belirlenmekte, sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve sosyal güvenlik kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu koşulların herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalıya aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır” açıklaması yapılmıştı.

Ek Göstergede Son Durum

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısından sonra İbrahim Kalın, "Bu toplantıda gündeme gelmedi. İleriki dönemde gündeme gelebilir. Ama bugünkü toplantıda 3600 ek gösterge konusu gündemimizde yoktu” ifadesinde bulunmuştu.

İyi Parti Meclis Gündemine Taşıdı

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Türkkan EYT ve 3600 EK göstergehakkında “Dilimizde tüy bitti; ne emeklilikte yaşa takılanların problemini çözdünüz ne 3600 ek gösterge düzenlemesini getirdiniz ne de milletin yarasına merhem oldunuz. Hepimizin malumu önümüz bayram, millete zehrettiğiniz bir başka bayrama daha giriyoruz şimdi. İstihdam yok, iş yok, aş yok, hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Çocuklar arife günü babalarının yolunu gözlüyor ama babaların elleri boş” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim