Emeklilikte yaşa takılanlar dernek çatısı altında emekli olmak istediklerini ifade etmektedirler. Yapılan açıklamalarda haklarını istediklerini açıklamaktalar. Sosyal Güvenlik Kurumuna göre 2020 yılında doğanlar EYT'liler kadar şanslı değil.

65 YAŞINDA EMEKLİ OLACAKLAR;

Takvim gazetesi yazarı Mert Nayır'ın açıkladığı sigorta emeklilik tablosuna göre 65 yaşında emekli olacak olan nesil bu yıl dünyaya geldi ve emeklilik tablosuna göre 2036 yılından sonra sigortalık halinde erkekler için 65 kadınlar için ise 59 yaşında emeklilik hak edecekler.

2035 yılına kadar sigortalık hakkı elde eden ve prim ödemeleri yatırmaya başlanan çalışanlar kadınlar için 58 erkekler için ise 60 yaşında emeklilik hakları elde edilecek. İleri yaştan emekli olacaklar için bu süre 3 yıl daha kısa olacak.

SSK, Emekli Sandığı ile Bağkur Emekli olmak isteyen çalışanların ortak sorunlarından bir tanesi ne zaman emekli olabilirim sorusudur? SGK mevzuatındaki süreler içerisindeki değişiklikler nedeniyle bir çok kişi ne zaman emekli olacağını hesaplamakta zorluk çekmekteler. Bu konuda sosyal güvenlik uzmanlarından destek alabilirler.

En çok gelen sorulardan bir tanesi de yaş değişikliklerinde hangi yaşa göre emekli olacakları hakkında soru olmaktadır. Bu konuda 5510 sayılı kanunda belirtilene göre ilk defa çalışmaya başladıkları tarihten sonra nüfus kütüğüne yazılan tarihler esas olmaktadır.

MAL BEYANI;

Çalışanları ilgilendiren diğer bir gelişmelere göre 0 ile 5 ile bitren yıllarda kamuda çalışanlar mal beyanı vermek zorundadırlar. Zamanında mal beyanı vermeyen personeller için kademe ilerlemesi cezası verilmektedir.

Editör: TE Bilisim