EYT sorununun meclisin de açılması ile birlikte çözüme kavuşması bekleniyor. Fakat ilgili kanunun kabul edilmesi ile vatandaşların merak ettiği konulardan biri de prim gün sayısının 3600 mü yoksa 5 bin üzerinde mi hesaplanacağı oldu. Bu noktada 20 yıldır yaşanan EYT mağduriyetini sona erdirecek kanunda prim gün sayısı çözümünün kanun ile birlikte farklı yöntemler ile ele alınması bekleniyor.

Mecliste 3 Yöntem Var

Hali hazırda meclise getirilmesi düşünülen 3 yöntem olduğu ifade ediliyor. Buna göre Üen çok irdelenen yöntemde ise 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayan sigortalıların durumu olup bu doğrultuda 5 bin gün prim ödeme ve diğer şartları sağlamaları gerekiyor. Konu ile ilgili mecliste görüşmelerin uzaması halinde Cumhurbaşkanı’ndan KHK talebi isteniyor.

Konuşulan 3 yöntem arasında istenen ise vatandaşların 3600 prim gün sayısı üzerinden emekli olması. Fakat bu çözüm ise hala netliğe kavuşmadı. Gündemde olan bir diğer çözüm ise 5 bin gün prim gün sayısında yaş sınırının nasıl kaldırılacağına çözüm getiren yöntem olarak ifade ediliyor. Ayrıca 3600 gün prim ödeyenlerin emekli olabileceği tartışılırken sigorta süresinin en azında 15 yıl olabileceği konusuna görüşler de gündemde yer almaktadır.

Şartlar Ne Olacak?

8 Eylül 1999 yılında yürürlüğe giren yasa ile birlikte sigortalı olma süresi erkekler için 25, kadınlar için 20, prim ödeme 5000 gün sayısı şartları ile ayrıca kadınalar için 58 erkekler için de 60 yaş sınırı getirilmişti. Bu söz konusu değişiklik ile bir kısım vatandaşın emeklilik süresi 15 yıla kadar uzamış oldu. Bu doğrultuda da emekli olmak için ilgili 3 şartın sağlanması için arayışlar başladı.

Editör: TE Bilisim