Türkiye İstastistik Kurumu’nun (TÜİK) geçen ay enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından EYT’nin ve 3600 ek göstergenin son durumu hakkında konuşuldu. Devlet memurlarını ve memur emeklilerini ilgilendiren 3600 ek gösterge ne zaman Meclis’e gelecek? 3600 ek göstergenin memur ve emeklilere verilmesi durumunda memurların emekli olurken alacakları ikramiyeler ve emekli olduklarında alacakları emekli aylıklarındaki oranlar yükselmesi bekleniyor. 3600 ek göstergeden yararlanacak memur ve memur emeklisi meslek grupları ise öğretmen, polis, hemşire, dön görevlisi ve yöneticilik kadrosunda olan din görevlileri olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuya ilişkin 3600 ek göstergenin bu yıl içinde tamamlanacağına dair açıklamada bulundu.

“3600 EK GÖSTERGE MECLİS'E MAYIS-HAZİRAN’DA GİDECEK”

Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon kamu çalışanını emeklilik döneminde etkilemesi öngörülen 3600 ek göstergeye dair yapılacak açıklamalar merak konusuydu. 3600 toplu sözleşme maddesi haline getirildiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin sözlerine şöyle devam etti: “Artık söylem olmaktan çıkardık. Geri dönüşü yok artık. Kanun hükmündedir. Bakanlık içinde çalışmalarımızı yaptık. Esas düzenlemeyi 3600 ek gösterge emekliliklerinde yapıyor. Yıllar içinde daha da artan farklılaşma var. Bakanlık içinde çalışma tamamlandı bitti.” Sendikalar ve kamunun diğer kuruluşlarıyla müzakere edeceklerini söyleyen Bilgin, Meclis’e ilk 6 ay içinde Mayıs-Haziran’da geleceğini belirtti.

EYT’lilerle İlgili Düzenleme

Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran olduğunu söyleyen Vedat Bilgin, Türkiye'de bu rakamın 2'nin altına düştüğünü ifade etti. Bilgin sözlerine şöyle devam etti: “Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel... Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.” Öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve yöneticilik gibi meslek gruplarının maaşlarında brüt 107 TL fark ederken, emekli aylıklarındaki değişim ise 820 TL ek ödeme olarak hesaplandı.

Editör: TE Bilisim