İşsizlik tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de büyük sorun haline gelmekle birlikte hükümetin ve partilerin sorun ile ilgili olarak çözüm arayışları ise sürüyor. Bu doğrultuda özellikle çalışmak isteyip de kendine göre iş bulamayan ev hanımlarına yönelik yeni yasa tasarısı CHP tarafından meclise sunuldu. Buna göre ev hanımları için maaş ve emekli olma olanakları sağlanacak.

Meclise Geldi

CHP tarafında meclise sunulan tasarı aslen yaşlılık maaşı için düzenlemeleri içerse de tasarının meclisten geçmesi ile birlikte ev hanımlarının da bu tasarıdan yararlanarak maaş ve emeklilik gibi birtakım haklara sahip olması bekleniyor. Geliri düşük olan ve sigortada prim ödemesi imkanı olmayan ve çalışma durumu olmayan kişiler, SGK da sigorta kaydı bulunmayan ya da çalışamayan ev hanımlarına da yaşlılık maaşının sunulması gündeme gelecek.

Maaş Şartları Neler Olacak?

İlgili tasarıda bu maaş olanağından yararlanmak isteyen ev hanımlarının SGK ile herhangi bir ilişkisi bulunmayan ev hanımları, evliliklerinde yasal olarak 25 seneyi doldurmuş olma koşulu ile emekliliklerine kavuşabilecekler. Kurumlar için aylık ve gelir almak için hak kazanamamış kişiler, kanunda belirlenmiş olan yaş sınırı ve primlerini doldurmuş olması koşullarını karşıladığı takdirde, kazanç sınırları hesaplanarak tutarı peşin ödeyecek ya da borçlanma şeklinde olması planlanıyor. Aylık olarak ise 815 prim ile emekli olunabilecek.