Rusya’nın yoğun hava bombardımanı ile birlikte Suriye’de rejim birlikleri, her yeri tümüyle kuşatma altına almaya başlıyor. Halep'teki muhalifler kuşatmaya hazırlanıyor siviller ise Türkiye'ye kaçıyor

Suriye’de rejim birlikleri, Rusya’nın yoğun hava bombardımanın da yardımıyla Türkiye ile bağlantı yollarını kestikleri Halep’teki muhalifleri şimdi de tümüyle kuşatma altına almaya hazırlanıyor. Londra’da konuşan Başbakan Davutoğlu, “Türkiye ile Halep arasındaki koridor saldırılar sonucu kapandı. Durum endişe verici” dedi. Davutoğlu, 10 bin yeni sığınmacının sınırda beklediğini, 60-70 bin kişinin ise Türkiye’ye doğru hareket halinde olduğunu söyledi.


SURİYE ordusu, Lübnan Hizbullah’ı ve Iraklı Şii milislerin katıldığı, Rus uçaklarının havadan yoğun destek verdiği operasyonla, önceki gün hem Halep’in kuzey kırsalındaki Şii nüfusa sahip Nubbul ve Zehra köylerini ele geçirmiş hem de muhaliflerin Halep-Türkiye ikmal yolunu kesmişti. Suriye ordusu, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Halep’te muhalifleri tamamen kuşatma altına almaya çalışırken dün aralarında Türkmenlerin de bulunduğu binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına akın etmeye başladı.


KALBİMİZ BÜTÇEMİZDEN BÜYÜK

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün İngiltere’nin başkenti Londra’da Suriye’ye insani yardım toplanması amacıyla düzenlenen uluslararası donörler konferansında artan hava saldırıları nedeniyle Suriye’nin Halep kentinden onbinlerce kişinin Türkiye sınırına doğru ilerlediğini söyledi. Halep’e yönelik saldırılar ve havadan bombardıman nedeniyle 10 bin yeni sığınmacının Kilis sınır kapısında beklediğini söyleyen Başbakan “Halep’in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi ise Türkiye’ye doğru hareket ediyor. Şu anda benim kalbim ülkemin sınırında. Onları kabul etmeye devam edeceğiz. Çünkü bütçemizden daha büyük kalbimiz var. Bu savaş suçu ne zaman sona erecek” dedi.

ABD, RUSYA’YA TAVIR KOYMALI

Başbakan Davutoğlu ayrıca “Şimdi Halep’e karşı son 5 yılın en büyük, en tehlikeli ve en ağır saldırısı gerçekleştiriliyor. Halep, Suriye’nin ikinci büyük şehir ve ekonomisinin bel kemiğidir. Rejim karşıtı muhaliflerin güvenli bölgesi haline gelmişti. Türkiye ve Halep arasındaki koridor da uluslararası toplumdan gelen tüm yardım ve malzemelerin TIR’larla geçtiği bir yerdi. Şimdi Suriye rejimi, farklı ülkelerden belli paramiliter güçler, Hizbullah gibi aşırı Şii milisler ve Rusya’da havadan olmak üzere hepsi Halep’e saldırıyor. Şimdi Türkiye ile Halep arasındaki hayat koridoru kesildi. Halep’teki durum çok kaygı verici” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, ayrıca ABD ile Rusya arasındaki her görüşme sonrasında, Rusya’nın Suriye’deki hedeflere daha çok saldırdığını belirterek, ABD’yi Rusya’ya karşı daha kararlı tavır almaya davet ettiklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim