Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Esad için BBC'ye konuştu. Obama, Esad rejimini askeri güçle düşürülmesinin sıkıntı olacağı söyledi.



ABD Başkanı Obama, BBC’ye verdiği röportajda, Suriye’ye kara gücü göndererek Esad rejimini devirmenin hata olacağı yorumunda bulundu

Görev süresinin dolmasına 9 aydan az bir zaman kalan son kapsamlı yurtdışı gezisine çıkan ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere ziyaretinin son gününde BBC yayın kuruluşuna verdiği röportajda, Suriye’ye kara birliği gönderme seçeneğini bir kez daha dışladı.

Obama, askeri çabaların tek başına Suriye’nin sorunlarını çözmeye yeterli olmayacağını belirtirken, “ABD ya da İngiltere’nin Suriye’ye kara birlikleri gönderip Esad rejimini devirmesi hata olur” dedi. Başkanlık süresi dolmadan önce Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün yenilgiye uğratılmayacağını da kabul eden Obama, “Ancak yavaşça, faaliyet gösterdikleri alanı daraltabiliriz” diye konuştu.

‘Tecrit edeceğiz’

Suriye’deki durumu ‘içler acısı ve çok karmaşık’ olarak niteleyen ABD Başkanı, bu sorunun basit bir çözümü olmadığını vurgularken, Suriye’nin uzun vadeli sorunlarını çözmek için tek başına askeri çözüm ve kara birliği göndermenin sonuç vermeyeceğini kaydetti.

Obama, ABD öncülüğündeki koalisyonun Rakka gibi yerlerde IŞİD’i hedef almaya devam edeceğini belirterek, ülkenin Avrupa’ya yabancı savaşçı gönderen bölümlerini tecrit edeceklerini sözlerine ekledi.

Johnson’ı kızdırdı

BBC röportajında, İngiltere’nin 23 Haziran’da düzenleyeceği Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin geleceğine ilişkin referanduma bir kez daha değinen Obama, Londra’nın AB’den çıkması durumunda İngiltere ile ABD arasında ticaret anlaşması imzalamanın 5 ila 10 yıl zaman alabileceğini ifade etti. AB üyeliğine karşı kanatta yer alan Londra’nın Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson ise, Obama’nın AB’den ayrılmanın ticaret ilişkilerini etkileyeceğine ilişkin sözlerini ‘saçma ve tuhaf’ bulduğunu söyledi. Öte yandan ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olmak için kampanya yürüten eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, İngiltere’nin AB üyeliğinin devamından yana olduğunu açıkladı.

Suriye’de ‘insani bölge’ çağrısı!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Cenevre görüşmeleriyle Suriye içinde mülteci kamplarının kurulacağı bir insani bölge oluşturulabilir” dedi. Almanya’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakan Merkel düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye’de son dönemde yerini çatışmalara bırakan ateşkesin yeniden tesis edilmesi çağrısı yaptı. Obama, Suriye’de ‘güvenli bölge’ oluşturmak için ‘büyük bir askeri kararlılık’ gerektiğini söyledi. Merkel ise Suriye’de ‘klasik anlamda bir güvenli bölgeyi desteklemediğini’ ama Cenevre müzakereleriyle Suriye içinde mülteciler için ‘insani bir bölgenin oluşturulabileceğini’ söyledi.
Editör: TE Bilisim