Milyonlarca kişinin beklediği erken emeklilik ile ilgili olarak bir gelişme yaşandı. Buna göre bazı meslek gruplarında erken emeklilik gündeme gelebilir. SGK tarafından bazı mesleklerde yıpranma payı sebebi ile emeklilik yaşı düşmektedir.

SGK tarafından belirlenen ve açıklanan meslek grubu çalışanları için emeklilik yaşı 55’ten 50’ye inerken geçirilen tatil ve diğer süreler de dahil edildiğinde işçiler 43 yaşında emekli olabilmektedir. Buna göre yasa kapsamında 360 gün için 60 ile 90 gün eklenirken madencilik için ise bu süre 180 gün olarak belirlenmiş. Bu süreler hem emeklilik yaşından düşüyor hem de prim gün sayısına eklenebiliyor.

Yıpranma Hakkı Nedir?

Yıpranma hakkı bazı mesleklerin zorluğu ve tehlikesi gibi çeşitli durumların ortaya çıkması sebebiile bumeslek grubu çalışanlarının erkken emekli olabilmesinin önünü açmaktadır. Döküm fabrikalarında, madencilik yapan, itfaiye ve yangın söndürmede görev alan, basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlar bu yıpranma hakkından yararlanarak erken emekli olabiliyor.

Hangi Meslekler Var?

Yıpranma hakkından 45 meslek grubu yararlanmakta olup bazı mesleklerin her 360 güne karşılık kazandığı yıpranma payı; Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün, Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün, TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün, Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün şeklinde olup tam liste şu şekildedir.