Çalışan milyonlarca kişinin hayalini kurduğu erken emeklilik için bazı durumların ve şartların oluşması gerekmekte olup Faruk Erdem’in bu durum ve şartları kaleme aldığı yazısında erken emeklilik isteyenlere 5 öneri sunulmuştur. 5 öneri kapsamında şartları sağlayan vatandaşlar erken emeklilik hakkı elde edebilmekte olup öneriler ve diğer detaylar şu şekilde.

Doğum Borçlanması

Özellikle kadın çalışanları ilgilendiren erken emeklilik fırsatlarından biri de doğum borçlanması olup bu kapsamda 3 çocuğa kadar borçlanma yapılmakta olup bu sayede 2160 güne kadar yan 6 yıl erken emeklilik hakkı elde edilebilmektedir. İlgili olanaktan yararlanmanın tek şartı ise çalışan annenin doğumu sigortalı olduktan sonraki bir tarihte gerçekleştirmesidir.

Sağlık Durumu

Sağlık durumu iyi olmayan çalışanlar iki farklı durumda erken emeklilik hakkından yararlanmakta olup bu kapsamda sigortalı olduktan sonra malulen emekli olmak ve çalışırken iş yapma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler için en az 10 yıl sigortalı olmaları durumunda 1800 prim gün sayısı ile erken emeklilik hakkı sağlanıyor. Yüzde 40 engeli olanlar için ise 15 yıllık çalışma ve 3600 prim gün sayısı ile yaşa bakmadan emeklilik mümkün.

Askerlik Borçlanması

Erkekler askere gittikleri durumda emeklilik için hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma olanağı sağlanmakta olup bu kapsamda sigortalı olmadan önce yapılan askerlik borçlanması ile sigorta girişine kadar borçlandığı tarihe kadar geriye gitmekte ve böylelikle en az 1 yaş önce erken emeklilik sağlanmaktadır.

Ağır Meslekler

Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı ile madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslekleri içre edenlere erken emeklik 3 ay kadar geriye gidebilmekte yani bir yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul edilerek erken emekli olabilmektedir.

Kısmi Emeklilik

Bu yöntemde 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabilmekte olup bunun için en önemli şartın sigorta giriş tarihinin 1999 ve öncesi olmasıdır.