Ülkemizde erken emekli olmak isteyen binlerce çalışan olmakla birlikte kimi yaş kimi ise diğer şartları sağlayamadığından dolayı emekli olamıyor. Bu kapsamda yaşını dolduran fakat diğer şartları sağlayamayan vatandaşların erken emekli olabilmesi için bir yöntem daha bulunuyor. Vatandaşlar toplu para yatırarak, hesaplanmış prim borçlarını ödemek sureti ile erken emeklilik mümkün olabilmektedir.

Erken Emekliliğin 12 Yolu

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan ilgili maddede erken emekli olabilmek için 12 yol bulunmakta olup bunlardan ilki kadınların sigortadan sonra 3 çocuğa kadar doğum borçlanması ile 2160 günü toplu ödeme yapması, er ya da erbaş olarak askerde ay da subay okulunda geçen süreleri toplu yatırarak, emekli sandığında çalışan memurlar için personel mevzuatına göre ücretsiz izin süreleri borçlanmak, sigortasız olarak doktora öğrenimi görmek veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanmak, sigortasız avukatlık stajını yapmak, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanmak durumunda gözaltında geçen süreleri de borçlanarak toplu yatırmak, grev ve lokavtta geçen süreleri borçlanmak, hekimlerin fahri asistanı olarak geçirilen süreyi borçlanmak bu yollardan sadece bazıları olmakla birlikte kanunda toplam 12 durum bulunmaktadır.

Nasıl Yararlanılır?

İlgili kanununda yer alan durumları sağlayanlar bu süreleri borçlanarak toplu para yatırmak sureti ile erken emekli olabilmektedir. Özellikle bu toplu para yatırmaları için Ziraat Bankası tarafında da destek sağlanmakta olup vatandaşlar SGK’dan almış oldukları prim borcu belgeleriyle Ziraat Bankası’na başvuruda bulunarak uygun krediyi alabilmektedir. Bunun yanı sıra ilgili durumları belgelemek kaydı ile SGK il müdürlüklerine başvuru yaparak borçlanma toplu ödemelerini gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Editör: TE Bilisim