Çalışanların rüyasını süsleyen erken emeklilik için gündemde farklı uygulamalar yer alıyor. Faruk Erdemin haberine göre ise erken emekli olmak isteyenler için 5 önemli formül bulunmakta olup vatandaşlar bazı durumlarda genel emeklilik şartlarının yanı sıra yararlanabilecekleri 5 farklı formül ile erken emekli olabiliyor.

Askerlik ve Çocuk Durumlarında Erken Emeklilik

Erken emeklilik için hem kadınların hem de erkeklerin yararlanabildiği farklı durumlar bulunmakta olup bunlardan ilki kadınlar için doğum ve çocuk, erkekler için ise askerlik olarak yer alıyor. Burada doğum için kadın çalışanlara 3 çocuğa kadar borçlanmayla 2160 gün yani 6 yıl kazandırmakta olup 3 çocuğu olan bir anne 6 yıl erken emekli olabiliyor. Aynı şekilde askerlikte ise en az 1 yaş önce emeklilik elde edilebiliyor.

Kısmi Emeklilik, Sağlık ve Mesleki Durum

Kısmi yöntemde 15 yıl ve 3600 günü dolduranlara hemen emeklilik tanınmakta olup kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaşı gelenler, 9.09.1999 öncesi sigorta başlangıcı olması durumunda hemen emekli olabiliyor.

Sağlık durumu elvermeyen vatandaşlar için ise çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler için erken emekliliğin yolu açılmıştır. Bu noktada 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabilmektedir.

Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı çerçevesinde bazı mesleklerde yıpranma payı dikkate alınıyor ve işe giriş tarihi kanunen bu mesleklerde 3 ay geriye çekilerek erken emekli olabilmenin yolu açılıyor.

Editör: TE Bilisim