Korona virüsün Türkiye’de de etkisinin artması sonucunda devlet tarafından birtakım önlemler alınmakta olup bu önlemler arasında kısa çalışma ödeneğine ilişkin açıklamalar da yer alıyor. Bu noktada ilgili ödenekten faydalanmak isteyenler için alım sürecin hızlanacağı ve kolaylaştırılacağı ifade edildi. Erdoğan tarafından yapılan açıklamada ise “Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız” açıklaması yer aldı.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Kısa çalışma ödeneği ekonomik ve sektörel, bölgesel kriz sebebi ile iş yerlerinde çalışmanın durdurulması ve çalışmaya ara verilmesi durumunda işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma olanağı tanınmaktadır. Kısa çalışma halinde ise işçilere işsizlik sigortası fonundan kısa çalışma ödeneği verilmektedir. Ödenecek olan tutar ise hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ı kadardır.

Kısa Çalışma Ödeneği Alma Koşulları

İşverenlerin öncelikle kısa çalışma talebinde bulunması ve daha sonra iş müfettişlerince bu talebin onaylanması gerekmektedir. Daha sonra kısa çalışmada yer alacak işçilerin belirlenmesi yapılmaktadır.

İşçilere bu ödenek kapsamında yapılacak ödeme de değişiklik göstermektedir. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez. Kısa çalışma ödeneği üç ayı aşmamak üzere uygulanmaktadır.

İşçilerin bu ödenekten yararlanması için Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar arasında yer alması gerekmektedir.