Yaşadığımız evrende bir çok gök yüzü olayı gerçekleşmekte olup bunların en dikkat çekenlerinden bir tanesi parçalı ay tutulmasıdır. Ülkemizden bazı parçalı ay tutulmaları gözükürken bazıları gözümemekte olup ülkemizden de gözükecek olan en yakın parçalı ay tutulması için tarih resmen verildi. Buna göre ay tutulmasının olacağı gün deprem riski de yaşanabilir. Peki ay tutulması ne zaman olacak, ay tutulması ile depremin nasıl bir ilişkisi var.

Ay Tutulması Tarihi

Yapılan resmi açıklama da Türkiye'den görülecek olan parçalı ay tutulmasının 5 ile 6 Haziran da gerçekleşeceği ve Türkiye saati ile 20.43 – 00.06 aralığında gerçekleşecek. Vatandaşlar rahat bir şekilde bu saat aralıklarında aya bakarak ay tutulmasını görebilecektir. Türkiye'den görülecek olan bu ay tutulması aynı zamanda Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Avrupa, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu’nun güneyi ve Pasifik Okyanusu’nun batısından da rahat bir şekilde görülebilecektir. Peki deprem uyarısı nedir, ay tutulması ile depemin bir ilişkisi var mı?

Deprem Uyarısı Var

Gök yüzü olaylarında uydu ya da gezegenlerin uzanımları değişebilmektedir. Ay tutulmasında ayın uzanımının 0 derece olduğu düşünülürse deprem riski taşıyabilmektedir. Buna göre resmi olarak deprem olacağı anlamına gelmiyor ancak uzanımların değişmesi nedeni ile çekimde kısa bir süreli problem meydana gelebilmesinden ötürü deprem uyarıları yapılmaktadır. Örneğin büyük İstanbul depreminde halen ay tutulması ile bir ilişkisi olup olmadığı konuşulmaktadır. Ancak resmiyet kazanamamıştır. Çünkü Ay ile Dünya arasındaki durum insan eliyle değiştirilemediğinden dolayı deneyler ve testler yapılamamakta doğ olaylarının beklenmesi de çok uzun sürmektedir.