Emekli olan veya emekli olmayı düşünenlerin merak ettikleri sorulardan biri de emekli olduktan sonra çalışmaya başlamaları durumunda kıdem tazminatı durumu geliyor. Bu noktada ikinci tazminat için hangi şartların sağlanması gerekiyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için aylık artması durumu mümkün müdür? Tüm bu soruların cevapları ise haberimizin devamında yer alıyor.

Emeklilikten Sonra Maaş Düşüşü

Emekli olmak isteyenlerin en çok mustarip olduğu konularda biri de aylık bağlama oranlarında düşüş sebebi ile emekli maaşının azalmasıdır. Özellikle çalışan ve ev geçindirme durumu olanlar için bu faktör emekli olmada büyük rol oynuyor. Bu noktada SSK (4/a)’ya tabi olanlar için ise 1 Ekim 2008’den sonra sigortaya girenler için emeklilik maaşını kestirmeden çalışmak mümkün olmamakta yani SGDP ödeyerek çalışma imkanı elde edemeyecek.

Hangi Durumda Kıdem Tazminatı Alınabilir?

Emekli olduktan sonra SGDP kesmeyerek çalışmaya devam edenler tekrar emekli olamayacağından dolayı, emeklilik gerekçesi ile kıdem tazminatı da alamamaktadır. İşte bu sebeple işten çıkarılma ve benzeri nedenler ile en az 1 yıllık çalışma süresinin olması gibi bir işçiyle aynı kurala tabi olarak tazminat almak mümkün olmaktadır.

Aynı zamdan ihbar tazminatı da çalışma süresine kadar bir buçuk maaşa kadar çıkmakla birlikte haklı bir gerekçe gösterilmeden atılan işçiler de bu tazminat hakkından yararlanabilmektedir. Emekli çalışanlar için de diğer çalışanlar nezdinde bir fark olmamakta olup izin ve tazminatlar da aynı şekilde hesaplanmaktadır.

Editör: TE Bilisim