Çalışan ve emekli olmayı bekleyen birçok vatandaşın en çok merak ettiği konuların başında ne zaman emekli olacakları sorusudur. Bu noktada özellikle 2008’de gerçekleşen SGK reformu ile bazı vatandaşlar için emeklilikte farklı avantajlar ortaya çıkmış olup bunlar arasında 1 Ekim 2008 önce sigorta başlangıcı olanlar yer alıyor.

SSK’lılara Erken Emeklilik

Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008’den önce olanlar arasında özellikle SSK’lı olanlar BAĞKUR’lu olanlara göre daha erken emeklilik şansını elde ediyor. Özellikle emeklilik için aynı şartları taşıyan bir SSK’lı ile bir BAĞ-KUR’lu vatandaş, son 3,5 yılda emeklilik hakkı kazanmış ise tam 900 gün daha erken emekli olmuş oluyor. Bunun yanı sıra SSK’lıların ödemesi gereken en yüksek prim 5000-5975 gün iken bu rakam birBAĞ-KUR’lu için 9000 gün olarak yer alıyor.

2008 Tarihi Önemli

Ekim 2008’de gerçekleştirilen reform ile birlikte artık bu tarihten önce sigortası başlayan kişilerin emekliliği ile ilgili memur mu, SSK’lı mı yoksa Bağ-Kurlu olarak mı emekli olacağına, emeklilik tarihinden geriye doğru son 7 yıllık hizmet süresine bakılarak karar veriliyor. Burada özellikle 7 yıl yani 2520 prim gün sayısı önemli olup bu 7 yıl içerisinde son 1261 günde yani 3,5 yılda hangi kurumdan prim ödendiyse ona göre hesap yapılıyor ve bireyler SKK, BAĞ-KUR ya da memur olmaları durumunda bu SGK türlerine göre erken emeklilik elde edebiliyor.

Editör: TE Bilisim