Ülkemizde çalışanların en büyük hayallerinden biri de günün birinde emekli olmaktadır. Bu noktada özellikle bireylerin emekli olmak için birtakım şartları ve durumları sağlaması gerekmektedir. Fakat özellikle bazı istisnai durumlarda bireylerin erken emekli olabilmesi mümkün olabilmekte olup bunun yanı sıra yine bazı durumlarda ise emeklilik tarihi olarak belirlenen süre öncesinde ise erken emekli olmak mümkün olabiliyor.

Bireylerin emeklilik tarihini beklemeden önce emekli olabilmesi ise iki şart çerçevesinde mümkündür. Bu durumlardan biri bireylerin çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmeleri durumunda olmak üzere aynı zamanda en az 10 yıl, 1800 gün prim ödemiş olması şeklindedir.

Hastalık Durumunda da Erken Emeklilik Mümkün

İlgili kanun çerçevesinde belirlenen bazı hastalıkların bireylerde ortaya çıkması durumunda en az yüzde 60 çalışma kapasitesini kaybetmesi ve 1800 gün prim ödemek şartı ile erken emeklilik olanağı bu bireylere tanınmaktadır.

Bu çerçevede kanunda yer alan hastalıklar ise İyi diferansiyetiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri dışındaki tüm malign hastalıklar, AKUT lösemi, Kemik iliği veya kök hücre nakli ile beraber olan lenfomalar, Allojenik transplantasyon hastalıkları bu kapsamda yer almaktadır. Bu hastalıkların bireyde görülmesi durumunda, diğer şartları sağlayarak erken emekli olabilmesi mümkün olabiliyor.

Yararlanma Şartları Neler?

Özellikle kanunda yer alan bazı hastalıkların ülkemizde artması ve yaygınlaşması sonucunda mağdur olan birçok çalışan birey, ilgili erken emeklilik olanağından yararlanmak istiyor. Bu noktada bireylerin bu olanaktan yararlanması için rahatsızlığın sigorta olduktan sonra, yani çalışırken ortaya çıkması ve çalışma gücünün en az yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması şartı ile en az 10 yıla tekabül eden 1800 günlük prim yatırması şartının da sağlanması istenmektedir. Böylelikle bireylerin mağduriyeti erken emeklilik ile giderilmektedir.

Editör: TE Bilisim