Kamuda nitelikle personel ihtiyacını artırmak amacıyla kamu ve özel sektörden emekli olanların tekrar memur olarak devlette çalışmaları gündemde. Yapılan pilot uygulamalar olumlu neticelenirse emekliler esnek çalışma saatleri kapsamında devlette memur olarak çalışabilecek.

Üzerinde çalışılan yöntemle kamu ve özel sektörden emekli olanlar, nitelik bakımından ihtiyaca göre kamuda görev alacak. Bu kişilere esnek çalışma uygulanacak ve yöneticiler, uzman personeller devlette istihdam edilecek. Emekli memurlar da aynı kapsamda yarım çalışma ödeneği ile tekrar devlette memur olarak çalışma imkanına kavuşacak.

YURTDIŞINDA UYGULANIYOR

Halihazırda Avrupa’da ve Amerika’da birçok kişi emekli olduktan sonra tekrar esnek çalışma takvimlerine göre devlette görev alabiliyor. Türkiye’de de uygulanmaya başlaması planlanan çalışma yönteminin yakın zamanda iş ve sosyal güvenlik kanununa dahil edilmesi bekleniyor.

Üniversite mezunlarının kamu kurumunda istihdam edilmesinin her geçen azaldığı bugünlerde böyle bir uygulamanın nasıl işleyeceği ve ne gibi tepkiler alacağı ise merak konusu.

Editör: TE Bilisim