Geçtiğimiz yıldan bu yana gündemde yerini koruyan konularda biri olan emekliler için intibak ve ek gösterge konusu ile ilgili olarak dün itibari ile bir gelişme yaşandı. Özellikle intibak ve ek göstergede iyi haber bekleyenler için üzücü nitelikte olan bu gelişmede, İYİ Parti TBMM Grubu Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs tarafından emeklilerin bu sorunlarının da incelenmesi için meclise sunulan önergenin Ak Parti ve MHP oyları ile reddedildiği açıklandı. Binlerce kişinin merakla beklediği bu haberde yaşanan gelişmenin detayları ise şu şekilde.

Soru Önergesi Kapsamı

İYİ Parti Milletvekili Hüseyin Örs tarafından sunulan önergede “2000 öncesi SSK emeklilerine 6283 sayılı kanunla intibaklar yapılmış ve 1 Ocak 2013 itibariyle intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmiştir. 2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olmalarına rağmen, emekli aylıklarında farklılıklar oluşmuştur”

“1 Ekim 2008 öncesi dönemde prim kazanlarının güncellenmesinde dikkate alınan milli gelir artışının yüzde yüzü yapılan değişiklikle yüzde 30'a çekilmiş; aylık bağlama oranı da her bir 360 gün için ortalama 2.6 uygulanırken, bu oran yüzde 2'ye düşürülmüştür. 1 Ekim 2008 itibariyle çalışılan süre uzadıkça, özellikle de asgari ücretle çalışanların emekli aylıklarındaki kayıplara çözüm getirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Soru önergesinde sadece intibak ve ek gösterge değil aynı zamanda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına TÜFE’den başka bir artış oranı ile zam yapılması, emekli aylıklarından alınan vergilerin iadesi, sağlık ve emeklilik haklarının düzenlenmesi gibi konularda da değişiklik yapılması gibi çeşitli düzenlemeler yer almaktaydı.

Soru Önergesi oy Çokluğu ile Reddedildi

İYİ Parti resmi Twitter hesabından yapılan paylaşım ile ilgili konular olmak üzere emeklilerin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için meclise sunulan soru önergesinin AK Parti ve MHP oyları ile reddedildiği açıklandı. Buna göre “Emeklilerimizin sorunlarının incelenmesi ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla Meclis Başkanlığına sunulan önerge oy çokluğu ile reddedilmiştir” ifadesine yer verildi.

Editör: TE Bilisim