Ülkemizde emeklik hayali kuran binlerce vatandaş bulunmakta olup bu bireyler emeklilik şartlarını sağladıkları zaman da çeşitli adımları izleyerek emekliliğe adım atabilmektedir. Buna göre bireylerin emekli olmak için sağlaması gereken şartlar ile emeklilik şartını sağladıklarında emekli sayılmaları için izlemeleri gereken yol haberimizin devamında yer almaktadır.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ülkemizde emekli olmak için 3 temel şart bulunmakta olan bun şartların hepsini sağlayan vatandaşlar emekli olma hakkını elde edebilmektedir. Bu şartlar ise 3600 günden emekli olmak isteyenler içinilk olarak 15 yıldır sigortalı olmak, ikincisi 3600 gün prim ödemek ve sonuncusu ise 1999 önce sigortaya başlanması şeklindedir.

Emeklilik İşlemleri Neler?

Emekli olmak için SGK tarafından istenilen belgelerin ilgili SGK il ve ilçe merkezlerine teslim edilmesi gerekmektedir. Bu noktada istenen belgeler ise İşten ayrılış belgesi, gelir belgesi muafiyet belgesi, tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi olarak belirtilmiştir.

Ayrıca 4C olarak emekli olacak olan bireyler tarafından fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi,Sigortalara ait belgeler,Erkek vatandaşlar için yapıldıysa askerlik borçlanmasına ait belgeler,Emekli maaşının hangi bankadan alınmak istediğini gösteren belge,İşten ayrılış belgesi,Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi veİşten ayrılış belgesi şeklinde belirlenmiştir.

Sonraki Süreç Nasıl İşliyor?

Bireyler evrak teslimi şartların sağlanmasından sonra istedikleri zaman verebilmektedir. Teslim edildikten sonra talep işleme alınmaktadır. İlk emekli ödemesi ise yönetmeliğe göre en geç 1 ay içerisinde emeklimin banka hesabına yatırılarak olmaktadır.

Editör: TE Bilisim