Geçtiğimiz aylarda belirlenen ve 2020 yılında maaşlara uygulanacak olan asgari ücretin belirlenmesi sonucunda bazı sektörlerde çalışanların, emeklilerin hatta memurların bu asgari ücret rakamına göre tutarlarında değişiklik meydana geldi. Özellikle gündemde domino etkisi olarak isimlendirilen bu olay sonrasında muhtaçlık ödemesi de dahil birçok kalemde asgari ücret dikkate alınıyor ve hesaplamalar da bu tutar üzerinden gerçekleşiyordu.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Ne Kadar Oldu?

Asgari ücret ile birlikte belirlenen AGİ, 2020 yılı asgari ücret tutarı ile birlikte şu şekilde güncellendi. Buna göre evli, bekar, çocuklu ve eşi çalışan olma durumuna göre ödenecek olan AGİ tutarları şu şekildedir:

İlgili AGİ tutarının işverene maliyeti, yüzde 5 indirim hakkı ile 3 bin 458 TL, 75 TL AÜ indirimi ile 3 bin 383 TL olarak belirlendi. İlgili AGİ tutarı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında asgari ücrete en yakın hali ile Lüksemburg, sonrasında İrlanda ve Hollanda olarak yer aldı. Türkiye ise bu tutarda sondan 6’ıncı sıraya yükseldi.

Diğer Endeksli Ödemeler

Asgari ücrete endeksli olan BAĞ-KUR primlerinde taban değeri asgari ücretin yüzde 34,5’i olarak sabitlenmiş olup 01.01.2020 – 31.12.2020 tarihleri arasında Bağ-Kurlu en düşük olarak 2.943,00 TL’nin %34,5’i olan 1.015,33 TL BAĞ-KUR primi ödeyecek. Bunun yanı sıra İşsizlik maaşı da asgari ücrete endeksli olduğundan bu ödeme de artış göstererek bin 177 TL olarak belirlendi.

Editör: TE Bilisim