Son haftalarda yaşamış olduğu 2 büyük depremle felaketi yaşayan Ekvator, milli yas ilan etti. Ekvator'da ölenlerimn sayısı 654'e yükseldi. İşte detaylar.


Amerika ülkelerinden Ekvador’da geçen hafta cumartesi gününden bu yana meydana gelen 2 büyük depremde toplamda 654 kişi hayatını kaybetti.
Depremlerde 16 bin 601 kişi yaralanırken arma kurtarma çalışmaları sürüyor. Ülkede, 58 kişiden de hala haber alınamıyor.
Devlet Başkanı Rafael Correa, depremin ulusal bir trajedi olduğunu belirterek, depremlerde yaşamını yitiren 654 kişi ve onların acılı aileleri için 8 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Ülkede son yılların en büyük felaketinin yaşandığına dikkat çeken Correa, vatandaşlara birlik çağrısı yaptı.
Ekvador’da 16 Nisan’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından çarşamba günü 6,1 büyüklüğünde bir deprem daha yaşanmıştı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, merkez üssü kıyı kenti Muisne’nin 25 kilometre batısında olan depremin, denizin 16 kilometre derinliğinde kaydedildiğini açıklamıştı.
Ekvador, cuma günü de 5,8 ve 6 büyüklüğünde iki artçı depremle sarsılmıştı.


Depremin ülkeye zararının 3 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini açıklayan Devlet Başkanı Correa, hasarın altından kalkabilmek için vergi oranlarını artırmıştı.
Correa, katma değer vergisini (KDV) yüzde 12’den yüzde 14’e çıkarmış, 1 milyon dolardan fazla varlığa sahip olanların bir kereye mahsus olmak üzere servetlerinin yüzde 0,9’u oranında vergi ödemesine karar vermişti. Aylık kazancı bin doları aşanların maaşından bir günlük, 5 bin doları aşanların maaşından da 5 günlük mesai tutarında kesinti yapılacağını belirten Correa, Dünya Bankasından 600 milyon dolar kredi talebinde bulunmuştu.

Ekonomisi daralmakta olan ülke son olarak düşen petrol fiyatları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekvador ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 küçüleceğini öngörmüştü.