İçişleri Bakanlığı - EGM - Emniyet Genel Müdürlüğünden son dakika açıklaması. Çarşı ve Mahalle Bekçileri hakkında bazı basın organlarında açıklan haberler sonrası yeni bir açıklama geldi. Bekçi alımları öncesi yapılan açıklamanın detayları şu şekilde oldu.

EGM'den yapılan açıklamada bekçilerin eğitim düzeyleri, ehliyet ve liyakat düzeyleri hakkındaki haberlere cevap olarak; bekçi adaylarının görev öncesi Polis Akademisi Başkanlığı tarafından 3 ay eğitime tabi tutuldukları, atandıkları bölgelerde de 2 aylık uygulama eğitimi yapıldıkları aktarıldı. Ayrıca çarşı ve mahalle bekçilerinin eğitim düzeylerine ait rakamlar paylaşıldı.

İçişleri Bakanlığında halen görev yapan 21.292 bekçi görev yapıyor. Bu bekçileri eğitim düzeylerinde 3.137 ön lisans, 19.706 kişi lise mezunu iken Lisans mezunu adayların sayısı ise 3.943 olarak açıklandı. Yüksek lisans mezunu bekçi personellerinin sayısı 29 olarak belirtildi. 

BEKÇİ ALIMLARI SON GELİŞMELER;

Geçtiğimiz günlerde bekçi alımları ile ilgili kanun tasarısı komisyondan geçti. Yapılan kanun değişikliğinde ilk kez Jandarma birimlerinde de bekçi alımı yapılacağı ön görülüyor. Tasarıda bekçiler kendi kimlerini göstermek suretiyle, şüphe gördükleri şahıslara kimlik tespiti yapabilecekler. Tasarıdan sıvazlamak terimi de çıkartıldı. Bekçiler silah kullanma yetkisinde olacaklar.

2020’de KIR VE MAHALLE BEKÇİSİ ALIMLARI;

Ankara ilinde bekçi alımları emeklilik töreninde yapılan konuşmalarda 672 personel istihdam edileceği bu alımlardan 172 kişi kır bekçisi olarak istihdam edileceği ifade edildi.

Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda bekçilerin maaş hakları ve başvuru şartları ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Buna göre lise mezunu olmak, erkek adayların askerlik ile iliği olmaması, ikamet şartını taşımak, emniyet sağlık şartlarını taşımak gerekmektedir. Adaylar 3 aşamalı sınavdan geçiyorlar. Yazılı sınavdan en az 50 ve üzeri puan almak, Fiziki yeterlilik sınavından en az 60 üzeri almak, Mülakat sınavından ise 70 üstü almak gerekecek. Mülakat sınavının yüzde 50’si diğer sınavların yüzde 25’i alınarak yapılan sıralamada kazanan adaylar temel eğitimlere alınıyor.

Editör: TE Bilisim