Ülkemizde erken emekli olmak isteyen kadın ve erkeklerin yararlanabildikleri birtakım haklar bulunmakla birlikte bu haklardan biri de özellikle kadın çalışanların yararlanabildiği doğum borçlanması olarak biliniyor. Bu kapsamda doğum yapan ve izne ayrılan kadın çalışanlar, emeklilik primleri için borçlanabilmekle birlikte bu borçlanması sonucunda 2160 gün erken emeklilik hakkı da elde edebilmektedir. İşte doğum borçlanmasına ilişkin detaylar.

Doğum Borçlanması Şartları

Doğum borçlanması olanağından yararlanmak isteyen kadınların ilk olarak sigortalı bir işte çalışması gerekmektedir. Bunun yanı sıra sigorta öncesinde borçlanmak ise mümkün değildir. Bir diğer yandan doğum sonrasında çocuğun sağlıklı doğması, hayatta olması gerekmektedir. Sonuç olarak ise sigorta türüne (4/A/B/C) bakılmaksızın çalışan kadınlar ilgili şartları sağladığı durumda bu haktan yararlanabilmektedir.

Borçlanmaya İlişkin Hususlar

Doğum borçlanması hakkında merak edilen sorularda bazıları ve cevapları ise şu şekilde.

1969 doğumlu olan, 1987’de sigortaya başlayan ve prim ödemesi de 1990’da olan birinin toplam ödemesi 3030 gün, 3 çocuk da borçlanma hakkı olsa ne zaman emekli olmak mümkün olur?

İlgili sorunun cevabı için Sözcü’de yer alan cevaba göre üç çocuk için 2160 gün borçlanıp, 5450 gün prim ödeme ve 20 yıl sigortalığın yanı sıra 47 yaş şartlarının sağlanması durumunda emekli olmak mümkün olmaktadır.

Staj Sigortası ile Borçlanma

Sigortalı bir işte çalışan kadınlar için öncesinde staj sigortası bulunanlar için bu tarihten itibaren borçlanma yapmak mümkün olmakla birlikte sigorta başlangıç tarihi de bu staj başlangıcı tarihine çekilebilmektedir. Böylelikle staj durumu varsa doğum borçlanması ilgili tarihe geri yürütülür

Editör: TE Bilisim