Diyarbakır’da Basın açıklaması yaptıktan sonra PKK'lı teröristlerin ateş etmesi sonucunda 2 polis memuru ve Tahir Elçi hayatını kaybetmişti. TÜBİTAK: Polisleri şehit eden 2 terörist vurulmuş dedi.

Diyarbakır’da tarihi Dört Ayaklı Minare’nin ayağında hayatını kaybeden Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin toplanan tüm deliller ve görevli 24 polisin silahları, incelenmek üzere TÜBİTAK, Jandarma Kriminal ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, bugüne kadar savcılar ve baro üyelerinin içerisinde yer aldığı heyet, Elçi’nin öldürüldüğü yerde tam 3 kez silahlı saldırıya uğradı. Bölgenin krokisi saldırılar nedeniyle çıkarılamazken, sokağa çıkma yasağının sürdüğü bölgede, duvar ve dükkân kepenklerindeki kurşun izi ve yolu ile ilgili tespit de yapılamadı.


SİLAHLARA SES ANALİZİ
Tahir Elçi’nin açıklaması sırasında yanında bulunan polisler, avukatlar, basın mensupları ve görgü tanıklarının ifadeleri alındı. TÜBİTAK’ın uzman ekipleri, özellikle iki konuya yoğunlaştı. Birincisi mermi izlerinin tespiti. Bu sayede Elçi’nin nasıl vurulduğu belirlenmeye çalışılacak. Bir diğer çalışmaysa ses analizleri. Bu incelemede, olay bölgesinde kaç silahın kullanıldığı ve seslerin hangi silahlara ait olduğu tespit edilmeye çalışılacak.


MERMİDE DOKU ÖRNEĞİ ARANACAK
Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Dairesi ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilen deforme olmuş mermi çekirdeğinde yapılacak biyolojik incelemede de Elçi’ye ait doku örneği aranacak. Bulgu tespit edilememesi halinde bu kez, yara balistiği ile ne tür silahtan ateş edildiği, kurşun deliğinin giriş ve çıkış deliği arasındaki yolun takibi gerçekleştirilecek. Olay bölgesinin krokisi çıkarılıp Elçi’ye ve duvarlara isabet eden kurşunların geldiği yönün hesabı yapılacak.


BAŞSAVCI: SORUŞTURMA ŞEFFAF YÜRÜTÜLÜYOR
Soruşturmanın başında bulunan Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, soruşturmanın şeffaf yürütüldüğü bilgisini verdi. Solmaz, baro yönetimi ile görüşerek soruşturma üzerinde gizlilik ve medya yayın yasağı aldırmadıklarını söyledi. Tahir Elçi’nin çalışma arkadaşları olan baro yönetim kurulu üyeleri, soruşturmanın her aşamasına dahil edilip bilgilendiriliyor.
İfadelere göre Elçi’nin öldürülmesi olayında kameralara yansıyan polisler ve saldırganlar dışında da silah kullanıldı. Soruşturma bu doğrultuda da ilerliyor. Elçi’nin polisin silahından çıkan kurşunla kaza sonucu vurulduğu yönündeki iddialar da araştırılıyor.


HAYATİ ORGANLARA İSABET ETMEMİŞ
Elçi’yi korumak için 2 teröriste defalarca ateş edilmesine karşın kaçmaları, soru işaretlerine yol açmıştı. Savcılıktan alınan bilgilere göre, terör örgütü üyesi Mahsum Gürkan ve Uğur Yakışır’ın polislerin açtıkları ateş sonucu vuruldukları, görüntülerin iyileştirilerek izlenmesiyle tespit edildi. Hayati organlara gelmeyen mermilerin 2 teröristi yıkamadığı tahmin ediliyor.