Son zamanlarda gündemde yerini alan önemli haberlerden biri de iş değiştirme, birden fazla iş yerinden ücret geliri elde etme gibi hususlarda vergi dairelerinin vatandaşları çağırması ve beyannamelerini yenilemesi üzerine olmuştur. Tebligat göndererek yapılan bu çağrılarda eksik beyan edilen tutarlar başta olmak üzere diğer vergisel durumlar sebebi ile bu tutar mükelleflerden tazmin ediliyor.

Hangi Konulara Dikkat Edilmeli?

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre iş sözleşmelerinde belirlenmesi gereken hususlardan biriiki tarafın ücreti net ücret olarak mı yoksa brüt ücret olarak mı belirlediğidir. Ücret brüt olarak belirlendiyse vergi dilimindeki değişikliklerden de çalışan etkilenecektir.

Bu noktada işçi yanlış bilgi verirse bilerek yapması durumunda yükümlülük kendinde, iş veren tarafından zorlandıysa bu durumda iş veren bu yükü katlanacaktır. Fakat işçiler de yeni işverene daha önceki toplam vergi matrahını bildirmemekle birlikte aynı zamanda işveren işçiyi yeni işe girmiş gibi kabul ediyor ve vergi dilimini sıfırdan yani yüzde 15’ten başlatıyor. Bu noktada da eksik gelir vergisi ödenmiş oluyor. Bunun tespitinde ise vergi dairesi bu eksik kısmı mükelleflerden tazmin ediyor.

Sorumlu İşçi Mi İş Veren Mi?

Özellikle işe alma süresince oluşan bu sorunun tespitinde eksik vergiyi kimin ödeyeceği sorumlunun belirlenmesine bağlıdır. Bundan dolayı da özellikle iş veren de işçi de işe alım süresinde bu işlemi doğru bir şekilde beyan etmeli ve eksik vergi ödeme durumunun ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.

Editör: TE Bilisim