Devlet memuru pozisyonlarında çalışan kadın vatandaşlar doğum yaptıktan sonra anne statüsüne geçtikleri için belli haklara sahip olmaktadır. Devlet memuru olup da anne olan memurların sahip olduğu hakları araştırarak haberimize derledik. Devlet bünyesinde bulunan kurumlarda görev alan kadın memurların 18 haftaya kadar gebelik izni bulunmaktadır. Anne adayına çalıştığı yerden doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplamda 16 hafta süre ile birlikte annelik izni verilmektedir. Anne adayının ikiz ve daha fazla bebek doğurması durumunda ise izin almış olduğu süreye iki hafta daha eklenmelidir.

DOĞUM SONRASI İZİNE EKLEME YAPILABİLİR

Doktorlar tarafından tahmin edilen doğum süresine oran ile doğuma 8 ay kala iş yerinden ayrılmayan anne adayları iyi oldukları doktor raporuyla kanıtladıkları taktirde işlerine doğuma 3 hafta kalana kadar devam edebilirler. Böyle bir durumda işe gitmiş oldukları 5 haftalık dönemi doğum yaptıktan sonra ki kullanmış oldukları 8 haftanın üzerine ekleyerek 13 hafta olarak izin kullanabilirler. 

Olası bir erken doğum ile birlikte analık izninin kullanılmayan zamanları yine doğum yaptıktan sonraki sürenin üzerine eklenme hakkı bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim