1 Temmuz itibari ile başlayan normalleşme çalışmaları ilerleyen zamanlarda yeni bir dalga tehlikesi ile karşı karşıya mı bırakacak? Yapılan çalışmalar ve önlemler ne kadar etkili? Bu gibi sorularınıza yanıt vermek amacı ile sizler için bir yazı derledik.

Öncelikle ile delta varyantı en son açıklamalara göre ülkemizde henüz az görülmüş durumda. Bu iki kez mutasyona uğrayan virüsün daha da yaygınlaşmaması adına pozitif olan birey oldukça dikkatli bir biçimde izole edilmekte. Yeni gelen açıklamalara göre ülkemizde hali hazırda yapılan Sinovac ve Biontec aşılarının bu virüsten koruma gücünün yüzde 70’lerde olduğu bilinmekte.

Belirtileri Nelerdir?

Aslında korona virüsün normal belirtilerinde çok da farklı bir etkisi yok. Yalnızca çok daha hızlı yayılıyor olması sebebiyle ülkemiz bilim adamları ciddi bir endişeye sahip. Delta varyantı için daha farklı bir test kiti kullanıldığını söyleyenler sonuçların 4 ile 6 saat arasında alındığını söylüyor.

Ancak yayılma hızı 10 kat daha fazla olduğundan dolayı uzmanları ciddi anlamda endişelendiriyor. Hem yaz ayının gelmesi hem de havaların ısınması ve yasakların esnetilmiş olması ile birlikte halkımızın rehavete kapıldığı söylentisi mevcut. Hem rahatlama hem de virüsün hızı birleştiğinde bir tehlike ortaya çıkmakta. Prof. Doktor Alpay Azap uyarısına göre “Temmuz ayının sonuna kalmadan 4. Dalgayı göreceğiz”. Bunalan ve bu durumdan ciddi anlamda sıkılan toplum bu haberi endişe ile karşıladı. “ Büyük çoğunluğumuz bu virüse karşı, özellikle deltaya karşı bağışıklık kazanmış durumda değiliz” şeklinde ifadelerine eklemede bulundu.

Herkes Yeniden Mi Aşılanacak?

Virüs mutasyon geçirdikçe aşının etkisi azalmakta. Bu yüzden yeni aşı çalışmaları sıkıca devam ediyor. Ülkemize gelen çok sayıda aşı ve bu aşılanan vatandaş sayısı herkes için bir umut kaynağı oldu. “Virüs bitti sanıldı” diye ifadelerine ekleme yapan Azap, tüm halkı yeniden uyardı.

Virüs değişime uğradıkça aşıların etkisini kaybetmesi ile birlikte yeniden aşılamanın öngörüldüğü belirtildi. Beştepe’de yapılan toplantıda da uyarı yapıldığı gibi lütfen herkes aşını olsun, dileriz en kısa zamanda eski günlere dönebiliriz.