2 Eylül'den bu zamana kadar Irak’ın başkenti Bağdat’ta Nurol İnşaat’ın şantiyesinden kaçırılan 16 Türk işçisi serbest bırakıldı.İşçileri Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı teslim aldı.Başbakan Ahmet Davutoğlu,sosyal medya hesabından işçilerin serbest bırakıldığı ve hatta bir kaç işçiyle telefon görüşmesi yaptığını paylaştı.Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'da serbest bırakılan işçilerle telfon görüşmesi gerçekleştirdi.


Irak’ın başkenti Bağdat’ta 2 Eylül günü Nurol İnşaat’ın şantiyesinden kaçırılan 16 Türk işçi bu sabaha karşı serbest bırakıldı. Bağdat’ın 55 kilometre güneyinde Kerbela yoluna bırakılan işçileri Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD’de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu da işçilerle telefonda görüştü. Serbest bırakılan işçilerin üzerinde yeni elbiseler olduğu ve Şii milislerin her bir işçiye Kuran-ı Kerim ve zarf içinde 200 dolar para verdikleri de öğrenildi.

Başbakan Davutoğlu, serbest bırakılan Türk işçilerin durumu ve gelişmelerle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabına şunları yazdı:

“Bir süredir Bağdat’ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum. İşçilerimizin yakınlarına da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Irak’ın yeniden imarı için bugüne kadar olduğu gibi hükümetimiz, şirketlerimiz ve insanımızla Irak’ın yanında olmaya devam edeceğiz.”


KERBELA YOLUNA BIRAKTILAR
Büyükelçi Kaymakçı, Hürriyet’e şunları anlattı:
“Sabaha karşı büyükelçiliğimize işçilerimizden serbest bırakıldıklarına dair telefon geldi. Bağdat’ın 55 kilometre güneyinde Kerbela yolu üzerinde olduklarını söylediler. Kendilerine yola çıkmamaları, yolun alt tarafından bize beklemelerini söyledik. Irak makamlarını bilgilendirdik ve işçilerimizi almak için yedi araçla yola çıktık. Şu an işçilerimizle birlikte Bağdat Büyükelçiliği’ne gidiyoruz. Hepsinin sağlık durumu iyi. Kendilerine hiç bir şekilde kötü muamele yapılmadığını ve bir misafir gibi ağırlandıklarını söylediler. Bağdat Büyükelçiliği’ne ulaştıktan sonra Irak güvenlik makamlarına ifade vereceklerdir. İfade işlemi tamamlandıktan sonra bugün veya yarın kendilerinin uçakla Türkiye’ye göndereceğiz.”

ZARF İÇİNDE 200 DOLAR
Serbest bırakılan işçilerin üzerinde yeni elbiseler olduğu ve Şii milislerin her bir işçiye Kuran-ı Kerim ve zarf içinde 200 dolar para verdikleri de öğrenildi.


İLK SİNYAL PAZAR GÜNÜ GELDİ
İşçilerin serbest kalacağına dair ilk sinyal geçen pazar günü gelmişti. Şii milisler işçileri gösteren videoda kısa süre içinde serbest kalacaklarını açıklamışlardı. Şii milisler kaçırılmadan kısa süre sonra yayınladıkları ilk videoda ise Türkiye’den, “Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracını durdurma, Suriye’de Fetih Ordusu’nun Şii köyleri Fua ve Kafrayya’daki kuşatmalarını kaldırılmasına aracılık etme ve Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesi” taleplerinde bulunmuşlardı. Şii milislerin, Fua ve Kafrayya’da kuşatmanın kalktığı gerekçesiyle işçilerin serbest bıraktığı tahmin ediliyor.


İKİSİ SERBEST BIRAKILMIŞTI
2 Eylül’de Nurol İnşaat’ın Bağdat’ın doğusunda Şiilerin bulunduğu bölgede yaptığı stadyum inşaatının şantiyesini basan Şii milisler 18 Türk işçiyi kaçırmıştı. Irak’ta Şii dini lider Seyyid Ali el Sistani ile bir diğer Şii dini lider Mukteda es Sadr, işçilerin serbest bırakılması yönünde çağrı yapmışlardı. Kaçırılan Türklerden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı, 16 Eylül’de Basra’da serbest bırakılmıştı.


ERDOĞAN'DAN TEBRİK VE GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı nezaretinde elçilik binasına gelen işçilerden ikisi ile telefonla görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan'ın görüştüğü Büyükelçi Kaymakcı'yı ise tebrik ettiği belirtildi.Hürriyet

Editör: TE Bilisim