Suriye'de düzenlenen operasyonda  DAEŞ'in iki numaralı yöneticisi Abdül Rahman Mustafa El-Kaduli’nin öldürüldüğünü ABD Savunma Bakanı Ashton Carter açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, terör örgütü DAEŞ’in Ebubekir El-Bağdadi'den sonra iki numaralı komutanı olduğu değerlendirilen ve "Hacı İman" ismiyle bilinen Abdül Rahman Mustafa El-Kaduli’nin Suriye’de düzenlenen operasyonda öldürüldüğünü bildirdi.

Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, mart ayı içinde DAEŞ’in önemli isimlilerinin öldürüldüğünü kaydetti.

“DAEŞ’in yönetimindekileri sistematik olarak ortadan kaldırmaya devam ediyoruz” diyen Carter, öldürülenler arasında örgütün mali işlerini yürüten, aynı zamanda dışarıdaki ilişkileri ve saldırılarından sorumlu olan Kaduli’nin yer aldığı bilgisini verdi.

Carter, "El-Kaduli’nin öldürülmesi örgütün Irak ve Suriye'nin içinde ve dışında operasyonlar yürütme kabiliyetini güçleştirecektir." diye konuştu.

Daha önce El-Kaide içinde yer alan El-Kaduli’nin birkaç yıl önce DAEŞ’e katıldığını ifade eden Carter, El-Kaduli'nin bu ay içinde öldürülen üst düzey ikinci örgüt yöneticisi olduğunu kaydetti. Carter, “Çeçen Ömer” olarak da bilinen Ömer el Şişani’nin bu ay içinde Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü hatırlattı.

Savunma Bakanı Carter, El-Kaduli'nin nasıl, nerede ve ne zaman öldürüldüğüne dair detayları paylaşmayacağını kaydetti.

- BAŞINA 7 MİLYON DOLARLIK ÖDÜL KONMUŞTU

ABD Adalet Bakanlığı, Musul doğumlu El-Kaduli’nin yakalanmasını sağlayacak bilgi sunanlara 7 milyon dolarlık ödül verileceğini duyurmuştu.

Bakanlığın sayfasında yer alan bilgiye göre El-Kaduli, Irak’ta 2012 başlarında hapisten çıkınca DAEŞ’e katılan ve DAEŞ’in Suriye merkezli ağında çalışmak için Suriye’ye geçmiş kıdemli bir yetkilisi. Kaduli'nin 2004 yılında şimdi hayatta olmayan El-Kaide Irak lideri Ebu Musab el-Zerkavi’nin yönetiminde El-Kaide’ye katıldığı, El-Zerkavi’nin yardımcısı ve El-Kaide’nin Irak, Musul ve Ninova bölgesinin lideri olarak hizmet ettiği bilgisi bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı da 14 Mayıs 2014’te Kaduli’yi DAEŞ adına hareket ettiği için "küresel terörist" ilan etmişti.
Editör: TE Bilisim