Son günlerde İstanbul'a yapılacak olan yatırımlar özellikle ajanslar aracılığı ile halka paylaşılmaya devam ediyor. Öyle ki gündemden düşmeyen başlıklardan bir tanesi Kanal İstanbul'un yapılış sürecidir. Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul'un kesinlikle yapılacağını ifade etti ve bugün yaptığı açıklamasında Kanal İstanbul yapılırken iki tane akıllı şehir yapılacağını belirtti. Peki akıllı şehir nedir, akıllı şehir nasıl yapılacak?

AKILLI ŞEHİR NASIL YAPILACAK ve NE İŞE YARAR?

Henüz ülkemizde akıllı şehir örneği yok ancak dünyada bir çok örneği mevcuttur. Akıllı şehir ilgili bölgede yaşayan tüm insanların kullandığı teknolojik cihazlardan veri alınarak şehrin kendini otomatik olarak yönetmesi sistemidir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse hangi yoldan kimlerin ne sıklıkla geçtiği tespit edilerek trafik lambalarının kendi süresini otomatik olarak ayarlaması ve ambulans, itfaiye'ye öncelik tanımasıdır.

Yine örneğin gecenin bir yarısı elektrik lambaları boş yere yanmazken ilgili bölgeden her hangi birisi geçtiğinde sadece sizin geçtiğiniz alanız aydınlanarak tasarruf sağlanması, arabanız ile dolaşırken ücretsiz otoparkların nerede olduğunu görebilmeniz, toplu taşıma araçlarının size olan uzaklığını görebilmenizi sağlar. Akıllı şehirlerin dört bir yanına binlerce kamera döşenir ve bu kamera aracılığı ile güvenlik önlemleri de büyük ölçüde azaltılır. Bu saydıklarımız akıllı şehirin sadece bazı özellikleridir. Daha detaylı bilgilerin yakın zamanda açıklanmasını beklemekteyiz.

Siz akıllı şehir hakkında ne düşünüyorsunuz, neler olmalı? Yorumlarınızı paylaşır mısınız.