Dünya genelinde en büyük online alış veriş sitelerinin bulunduğu Çin ekonomik olarak ta bir kriz ile karşı karşıya geldi. Ülkemize Çin üzerinden gelen pek çok ürünün sevkiyatı neredeyse durma noktasına geldi. Elektronik ürünler virüs nedeniyle fiyatlarında artışlar oldu. Bireysel müşterilerin çokça kullandığı ve gümrük yolu ile gelen ürünlerde azalma oldu. Daha önce 20 ile 30 günde adrese ulaşan kargoların gümrükte az iş olması nedeniyle bu süre 9 güne kadar düştü.

Türkiye Kargo Kurye ve Lojistik Derneği başkanı Aslan Kut bazı açıklamalar yaptı. Açıklamasında Virüs'ün kargodan veya eşya yolu ile bulaştığı yönünde bir teyitli bilgi bulunmadığı aktarıldı.

VİRÜS KARGO YOLU İLE BULAŞIR MI? UZMAN GÖRÜŞLERİ

2019-nCoV virüsünün kargo yolu ile gelmesinin ihtimali olup olmadığı konusunda pek çok üniversite den açıklamalar geldi. Quebec Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü virüsün nemli ortamlarda hayatta kalabildiği aktarıldı. Kuru ortamda hayatta kalma sürecinin bir kaç saat ile sınırlı olduğu ifade edildi. Starsbourg Üniversitesi hastanesinden yapılan açıklamada virüsün kargo ile bulaşması için nem ve belirli sıcaklık gerektiği ifade edildi. Diğer yapılan açıklamalarda ise tükürük damlacık yolu ile bulaştığı ifade edildi. Diğer yandan kargoyu hazırlayan kişinin ciddi bir virüs taşıdığı ihtimalinde ise cansız bir eşyaya bulaşan virüsün aktivitesini yitirmesi için bir kaç saat yettiği ifade edildi.

Diğer yandan ilk kez Çinde ortaya çıkan yeni tip koronovirüs 2019-nCoV  bu ülkede 90 bin 936 kişiye bulaştı ve 48.017 kişi tedavi edildi. 3 bin 117 kişi hayatını kaybetti.