11 Mart tarihinden beri corona salgını ile mücadele etmeye devam etmekte olan Türkiye bilindiği üzere daha fazla kişiye corona testinin yapılabilmesi için Çin'den geçtiğimiz günlerde tanı kiti ithal etmişti ki konu sosyal medyada ücretini Atatürk ödedi, Atatürk ödemedi başlığı ile çokça tartışılmıştı. Buna göre tanı kitlerinin kullanımı ya da kullanılmaması hususunda bilim kurulu üyelerinden olan ve sıklıkla kamuoyuna açıklamalar yapması ile tanınan Prof. Dr. Ateş Kara tarafından duyuru yapılarak kitlerin kullanılmayacağı belirtildi. Peki kitler neden kullanılmayacak?

Yanılma Payı Çok Yüksek

Prof. Dr. Ateş Kara tarafından yapılan duyuruda tanı kitlerinin çok sayıda hasta üzerinde denendiği ve aynı zamanda bu hastalardan kanında alınarak labaratuvarlara gönderildiği gelen sonuçlara göre yüzdelik dilimlerin oluşturulduğu ve yanılma payının oldukça yüksek olduğu, bunun öğrenilmesinden dolayı bilim kurulu üyeleri olarak Çin'de ithal edilen tanı kitlerinin kullanılmamasını uygun gördüklerini belirtti. Peki ne kullanılacak?

Yerli Kit Kullanılacak

Ülkemizde hali hazırda vatandaşlarda kan alınarak corona virüsü var mı yok mu diye bakılıyor ancak sürecin kısaltılması ve daha fazla kişiye testin yapılması için kit kullanılması istenmekte olup Ankara'da geliştirilen kitlerin yanılma payının oldukça düşük olduğu ve 10 ile 20 dakika aralığında sonuç verdiği bilindiğinden bu kitlerin kullanılacağı belirtilmektedir.

Editör: TE Bilisim