Ülkemizde çalışanların birçoğu yüksek maaşla emekli olmak istemekte olup bu noktada yüksek emekli maaşı almak konusunda seçenekleri de merak etmiştir. SGK uzmanların sıklıkla bahsettiği konular arasında yer alan çifte sigortayla artık emekli olduktan sonra yüksek maaş almak mümkün. Buna göre çalışanlar tarafında ne yapılabilir, emekli olduktan sonra yüksek maaş nasıl alınır gibi konulara ilişkin detaylar şu şekilde.

Faruk Erdem Açıkladı

Takvimdeki köşesinde çifte sigortayla yüksek maaş konusunu ele alan Faruk Erdem konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu konunda 2000 yılında önce emekli olan, bir işçinin en düşük maaşı bin 980 TL, bu yıl sonrasında is en düşük emekli maaşı ise bin 555 olarak hesaplanıyor. Bu rakamları yetersiz bulan emekliler için ise bu tutarı yükseltebilmek mümkün.

SGK mevzuatına göre 1 ay 30 gün sayılmakta olup bir yıl ise 260 gün sayılıyor. Bu sebeple de 0 gün prim yatırılması mümkün olmuyor. Emeklilik maaşı için ise en önemli parametre brüt maaş olmakla birlikte bu tutarın 3 bin TL’nin üzerinde olması durumunda ödenen prim miktarı arttığından prime esas kazanç yükselmekte ve emekli maaşına katkı yapmaktadır.

Yüksek Maaş İçin Öneriler

İşte Faruk Erdem tarafından yüksek emeklilik maaşı için öneriler. “Emekliliğinizi planlarken, son bir 2 yılı düşünmeyin. Şimdiden yani eğer imkanınız varsa 8-10 yıl öncesinden planınızı yapın.Bağ-Kur yerine SGK'dan emekli olmak daha avantajlı. SGK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SGK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun”

Ayrıca çalışanların ikinci işe de sıcak bakması gerektiği, tavan fiyatından prim ödemeye dikkat edilmesi gerektiği ve son 3.5 yıl içinde SGK’lı olmaya özen gösterilmesi gerektiği önerileri yapılmıştır.

Editör: TE Bilisim