Çeşitli devlet desteklerinden yararlanabilmenin en önemli şartlarından birisi olan çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olunması, belgenmeye muhtaç bir prosedürdür. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olunduğunun ispatı ise alınan ÇKS yani çiftçilik belgesi ile ispatlanır. Bu açıdan ÇKS belgesinin nasıl alınacağını bilmek devlet desteklerinden yararlanabilmek için oldukça önemlidir.

Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır

Çiftlilik belgesi olabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı gerekir. ÇKS kaydı 3 farklı durum için 3 farklı şekilde yapılabilir.

  1. Kendi arazisinde faaliyet gösterenler,

  2. Kiraladığı arazide faaliyet gösterenler,

  3. Bir yakınının arazisinde faaliyet gösterenler.

Kendi arazisini ekenler:

Bu 3 kişi farklı şekilde kayıt olmaktadır. Çiftçi kayıt sistemine ilk kez kaydolacak kişilerin kimlik bilgilerini beyan ederek, tapu fotokopisini çektirmesi, tapu fotokopilerinin üzerine tapu sicil müdürlüklerinden aslına uygundur kaşesi bastırması, C formu edinip ekilen arazilerin tapu bilgilerinin ve bulunulan yıl içerisinde üretimi yapılan ürünlerin isimlerinin yazılması gerekir.

Daha sonra C belgesi muhtar ya da azasına teslim edilir. Farklı illerde ya da ilçelerde arazi varsa buralara ilişkin C belgelerinin Tarım İLçe Müdürlüğü’ne ya da Tarım İl Müdürlüğü’ne verilmesi gerekir.

Hicar ekenlerin ÇKS kaydı:

Hicar ekenlerin ÇKS kaydı yapabilmesi için mutlaka kira sözleşmesi kaydı yaptırmış olması gerekmektedir. 100 dekardan büyük arazilerin kira sözleşmesinin noterden onaylanması gerekir. 100 dekardan küçük araziler muhtar ya da aza tarafından da onaylanabilir.

Onaylı kira sözleşmesiyle birlikte tapu fotokopisinin alınması, üzerine aslına uygundur kaşesinin bastırılması ve C belgesi edinilmesi gerekir. C belgesinin üzerine o sene ekilen ürünler mutlaka yazılmalıdır.

C belgesi doldurulduktan sonra muhtara ya da azaya, farklı illerde yer alan araziler için Tarım İl ya da İlçe Müdürlükleri’ne başvuru yapılması gerekir.

Yakınının tarlasını ekenler:

Yakınının tarlasını ekenlerin Muvafakatname-2 belgesi doldurması gerekir. Tapuların fotokopisini çektirip aslına uygundur kaşesi bastırdıktna sonra C formuna bulunulan yıl içerisinde ekilen ürünler yazılmalıdır. C formuyla birlikte muhtara ya da azaya, farklı illerde yer alan araziler içinse İl ya da İlçe Tarım Müdürlükleri’ne başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu başvurunun ardından Çiftli Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olunabilecek ve ÇKS belgesi alınabilecektir.

ÇKS Başvurusu için Gerekli Evraklar

ÇKS kaydı iin Tarım il ya da İlçe müdürlüklerine başvuru yapmadan önce şu belgelerin ibraz edilmesi gerekir:

  • Çiftçi kayıt formu,

  • C formu,

  • Kira sözleşmesi (kiralık araziyse),

  • Muvafakat-1,

  • Muvafakat-2 (yakının arazisi ekiliyorsa),

  • B formu.

Bu belgelerin teslim edilmesi sonrasında ÇKS belgesi e-Devlet üzerinden çıkartılabilir.

Editör: TE Bilisim